Home » Economie » Overig » Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

Geplaatst op maandag 11-12-2017

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het AH Huismerk, die onder voorwaarden duurzaam en transparant zijn geproduceerd. Melkveehouders die zich voor dit concept aanmelden, krijgen een premie van 3 cent per kilo melk.

De melkstroom wordt door A-ware apart verwerkt tot onder andere melk, kaas en yoghurt. Veehouders die mee willen doen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden. In de periode 2018-2020 wordt het programma stapsgewijs ingevoerd.

Drie peilers

Bij het concept worden een aantal voorwaarden gesteld, die opgedeeld wordt in drie peilers: koe, bodem en boer. Bij het onderdeel koe wordt als voorwaarde gesteld dat zowel melkkoeien als jongvee worden geweid, de koeien minimaal één lig- en vreetplek ter beschikking hebben en meer ruimte hebben dan gangbaar. Ook dient het voer minimaal uit 80 procent (geconserveerd) gras te bestaan.

Onder de peiler bodem verstaan A-ware en Albert Heijn onder andere grondgebondenheid, voer uit de regio en het inzaaien van 100 procent kruidenrijk grasland. Ook mag de bodem niet meer geploegd worden wanneer met levert voor dit concept.

Bij het derde onderdeel, boer, dienen de betrokken veehouders groene stroom te gebruiken en mogen de kalveren niet buiten een straal van 25 kilometer worden opgefokt. Ook wordt van deze ondernemers gevraagd dat zij transparant zijn over hun productiewijze.

Meerwaarde

Volgens CEO Jan Anker van A-ware past deze ontwikkeling in de strategie van A-ware om samen met haar melkveehouders de melkstromen verder te verduurzamen en deze samen met haar ketenpartners tot meerwaarde te brengen in de markt.

Albert Heijn zegt met deze verdergaande ketensamenwerking een flinke te nemen in het verder verduurzamen van het zuivelschap. „Wij hopen hiermee langdurige relaties aan te kunnen gaan met de melkveehouders die voor ons kiezen.”

 

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Fenneke Wiepkema

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei DSV Zaden Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...