Home » Economie » Regelgeving » Geen uitstel boete fosfaatreductieplan

Geen uitstel boete fosfaatreductieplan

Geplaatst op vrijdag 08-12-2017

Minister Schouten is niet van plan de melkveehouders die de rechtszaak over het fosfaatreductieplan hebben verloren, uitstel van betaling te geven. Dat antwoordde ze op vragen van Jaco Geurts (CDA) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie).

De melkveehouders die in hoger beroep in het ongelijk waren gesteld door de rechter, moeten nu een torenhoge boete betalen omdat ze hun veestapel niet voldoende hadden gereduceerd. CDA-kamerlid Jaco Geurts wijst er op dat veel van deze boeren zich nog niet als knelgeval kunnen aanmelden onder het fosfaatrechtenstelsel, en vroeg de minister om de betaling van de boete op te schorten. Een eventuele boete kan dan geïnd worden, wanneer duidelijk is of de betreffende boeren een knelgeval zijn of niet.

Ook ChristenUnie-kamerlid Carla Dik-Faber vroeg vanwege deze reden om uitstel van betaling voor deze boeren. Schouten ging hier niet in mee. Het fosfaatreductieplan 2017 en het fosfaatrechtenstelsel dat in 2018 ingaat zijn verschillende stelsels, argumenteerde ze in een Kamerbrief.

De ondernemers die rechtszaken tegen de Staat hebben aangespannen, hebben dat voor eigen rekening en risico gedaan. Nu de rechter hen in het ongelijk heeft gesteld, moeten ze alsnog aan de regels voldoen. Zij worden niet anders behandeld dan bedrijven die geen rechtszaak hebben aangespannen. De minister wijst erop dat met RVO een betalingsregeling kan worden getroffen, en dat, als de heffing via het melkgeld wordt ingehouden, de zuivelondernemingen maximaal de helft kunnen inhouden. Op die manieren worden de melkveehouders al tegemoet gekomen.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Agrio Archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim DSV Zaden LG Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...