Home » Economie » Trends » Consument meest gehecht aan kaas als dierlijk product

Consument meest gehecht aan kaas als dierlijk product

Geplaatst op donderdag 07-12-2017

De Nederlandse consument is het meest gehecht aan kaas als dierlijk product. Ook rundvlees en melk scoren hoog. Vrouwen zijn meer uitgesproken fans van kaas en eieren, onder mannen scoren rund- en varkensvlees bovengemiddeld. Dat blijkt uit een onderzoek van het ING economisch bureau.

Welk product zou u het meeste missen? Dit was één van de vragen die ING in haar onderzoek stelde. Kaas staat met 22 procent bovenaan, gevolgd door kip (18 procent), rundvlees (14 procent) en melk (11 procent). 10 procent van de respondenten gaf aan geen enkel dierlijk product te zullen missen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 25 procent van de Nederlandse consumenten verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Die uitkomst ligt in lijn met het Europese gemiddelde. Als Nederlandse consumenten hun voornemen uitvoeren, daalt de vleesconsumptie per hoofd naar verwachting met 3 procent.

Milieu-impact boven dierwelzijn

Voor Nederlandse vleesminderaars is de milieu-impact de belangrijkste drijfveer. Dit in tegenstelling tot buurlanden Duitsland en België, waar respectievelijk dierenwelzijn en gezondheid de belangrijkste redenen zijn. Gemiddeld genomen is voor Europeanen gezondheid de belangrijkste reden.

Alternatieve hamburger

De enquete bevatte ook een vraag of men een alternatieve hamburger zou overwegen. Daarvan zegt 71 procent er niet aan te willen.

Volgens ING moeten voedingsbedrijven moeten er rekening mee houdendat, door toedoen van overheidsbeleid en innovaties, de verhouding tussen consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten richting 2025 verschuift van 60-40 naar 50-50. Op het gebied van kennis van alternatieve eiwitbronnen zouden Nederlandse bedrijven voorop lopen.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Wikipedia

Reacties

Kennispartner artikelen
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
Inzicht in liquiditeit
Uit onderzoek blijkt, dat 25% van de melkveehouders liquiditeitsproblemen ondervindt. Om inzicht te geven in de liquiditeit,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland AgroVision LG DSV Zaden
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...