Home » Melken » Kwaliteit » Vetzuursamenstelling varieert van tank tot tank

Vetzuursamenstelling varieert van tank tot tank

Geplaatst op dinsdag 05-12-2017

Eerste resultaten van de landelijke screening op de vetzuursamenstelling wijzen uit dat er niet alleen verschil zit in de vetzuursamenstelling tussen melkveebedrijven, maar ook binnen bedrijven. Tussen de ene en de volgende volle melktank van hetzelfde bedrijf kan de vetzuursamenstelling zomaar 2 à 3 procent verschillen.

Dit is gisteren bekend gemaakt op een bijeenkomst van de Nevedi, de brancheorganisatie voor de veevoersector. Nevedi-directeur Henk Flipsen geeft desgevraagd aan dat veevoeradviseurs daarom niet moeten uitgaan van één tankmelkscreening, maar altijd de gegevens van minimaal drie tanken moeten bekijken, alvorens zij advies uitbrengen.

Voorzichtig optimistisch

De gegevens van de tankmelkscreening zijn sinds vorige week beschikbaar gemaakt voor adviseurs. Henk Flipsen is heel voorzichtig optimistisch over de resultaten van de eerste weken. "De eerste tekenen zijn goed. Maar laten we eerst de resultaten over januari en februari maar eens afwachten voordat we de balans opmaken."

Spreiding

Vanmiddag werd in Doetinchem op een persbijeenkomst van Volac Wilmar (internationale speler op het gebied van pensbestendige vetten) tevens gerefereerd aan een groot internationaal onderzoek onder duizenden melkveebedrijven in Europa. Daaruit blijkt dat de totale spreiding van het gehalte C16:0-vetzuur tussen het laagste en het hoogste bedrijf al 17 procent bedraagt. De vetzuursamenstelling van melk is namelijk afhankelijk niet alleen afhankelijk van het rantsoen, maar van vele factoren, zoals de bedrijfsvoering, het groeiseizoen, weiden of opstallen, aantal melkbeurten en het ras van de koeien.

Vetgehalte

Het afgelopen anderhalf jaar zijn een deel van de melkveehouders producten op basis van C16:0-vetzuur (palmitinezuur) gaan bijvoeren, omdat het onder andere een positief effect heeft op het vetgehalte in de melk en daarmee op de uitbetaalde melkprijs.

Keerzijde van de medaille is echter dat het aandeel van het verzadigde, 'harde' C16:0-vetzuur in de melk daardoor kan oplopen. En een te hoog aandeel vast vet (Solid Fat Content) in de melk geeft problemen bij de productie van boter en kaas, die daardoor minder smeuïg en minder goed smeerbaar worden.

De Nevedi en de NZO hebben daarom besloten om met ingang van 1 november het gebruik van gefractioneerde pensbestendige vetten tot nader order op te schorten, om te voorkomen dat zuivelondernemingen zoals Cono Kaasmakers problemen gaan ondervinden in de kaasproductie.

 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Gineke Mons

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
Nieuw hals tag zorgt voor nog meer grip op de koegezondheid
Onlangs is een nieuwe hals-tag geintroduceerd, de ISO LD SmartTag Neck, met nieuwe functionaliteiten. Naast de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Boehringer Ingelheim AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...