Home » Economie » Marktprijzen » Helft Nederlandse melkveehouders koopt geen fosfaatrechten

Helft Nederlandse melkveehouders koopt geen fosfaatrechten

Geplaatst op vrijdag 01-12-2017

Ruim 50 procent van de Nederlandse melkveehouders geeft aan geen fosfaatrechten te willen kopen. 25 procent juist wel. De overige 25 procent twijfelt.

Dat blijkt uit de wekelijkse poll op melkvee.nl, waarop afgelopen week bijna 1.200 sitebezoekers hun stem uitbrachten.

‘Prijs te hoog’

De 50 procent stemmers, die geen fosfaatrechten willen kopen, hebben daar verschillende redenen voor. Het overgrote merendeel – ruim 30 procent van het totaal aantal stemmende veehouders – vindt de huidige markprijzen voor fosfaatrechten simpelweg te hoog. De overige 20 procent koopt – ongeacht de prijs – sowieso geen fosfaatrechten aan.
Tien procent heeft al fosfaatrechtopties
Een aanzienlijk deel van de 25 procent fosfaatrechtkopers geeft aan al opties op fosfaatrechten te hebben (tien procent van het totaal van de stemmende melkveehouders). De andere 15 procent wacht nog even tot volgend jaar, maar is zeker voornemens te investeren in de rechten.

Potentiële groep kopers groter dan 25 procent

Het andere kwart van de stemmende melkveehouders twijfelt nog. Afhankelijk van wat de prijs doet, kopen zij wel of geen fosfaatrechten aan. Dit betekent dat de potentiële groep kopers nog wel wat groter kan worden dan de 25 procent die nu al aangeeft te willen kopen. Of zij dat ook allemaal kunnen, valt te bezien. Countus accountants en adviseurs gaf twee weken geleden op deze site aan dat uit hun berekeningen bleek dat slechts één op de vijf melkveehouders voldoende middelen heeft om in 2018 fosfaatrechten te kopen en de generieke korting van 8,3 procent terug te kopen.

Een tiende deel van de stemmers op de poll gaf aan geen melkveehouder te zijn. De percentages in dit artikel zijn daarvoor gecorrigeerd en daardoor gebaseerd op het gedeelte van de stemmers dat wél melkveehouder is.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei DSV Zaden Boehringer Ingelheim LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...