Home » Economie » Subsidies » 75 miljoen voor startende jonge boeren

75 miljoen voor startende jonge boeren

Geplaatst op vrijdag 01-12-2017

Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit voor startende jonge boeren. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vandaag officieel bekend gemaakt.

De minister volgt daarmee een voornemen uit het regeerakkoord van het kabinet Rutte III. Het NAJK is opgetogen met het geld dat de regering voor ondersteuning voor jonge boeren uittrekt. Andre Arfman, voorzitter van agrarische jongerenorganisatie NAJK, noemt het extra geld een steun in de rug voor de toekomstige agrarische ondernemers. Arfman: „We zijn verheugd dat de nieuwe coalitie inziet dat ondersteuning bij bedrijfsovername en innovaties cruciaal is om de opvolging, ontwikkeling en optimalisering in de agrarische sector verdere handen en voeten te geven.”

Slechts 1 op de 25 Nederlandse boeren is jonger dan 35 jaar. Tegelijkertijd is er een groeiende groep jonge ondernemers die graag een boerenbedrijf wil starten. Het fonds kan hierbij helpen, zo stelt het ministerie. Schouten gaat hierover zaterdag 2 december in gesprek met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) dat zijn 40 jarig bestaan viert.

Schouten: „De agrarische sector maakt zich al langere tijd zorgen over bedrijfsopvolging. Jonge ondernemers die heel gemotiveerd zijn boer te worden lopen bij de start van de onderneming of bedrijfsopvolging vaak tegen hoge financiële lasten aan. Het is voor jonge boeren niet eenvoudig financiering te krijgen voor deze beginfase. Ik wil graag met het NAJK in gesprek over de nadere invulling van het fonds. Zo moet het fonds de jonge ondernemers ook helpen in het meer duurzaam maken van het bedrijf.”

Het jonge boerenfonds moet de eerste helft van 2018 gerealiseerd zijn.

Tekst: Stefan Buning
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Investeringssubsidie jonge landbouwers
In 2016 is tien miljoen euro beschikbaar om jonge landbouwers te helpen investeren. Dit maakte de Rijksoverheid op 21 januari... Lees meer »
Is agrarische bedrijfswoning nu privé- of bedrijfsvermogen?
Meestal kiezen agrarische ondernemers ervoor de agrarische bedrijfswoning tot het privévermogen te rekenen. Het is echter... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Lely Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei LG Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...