Home » Economie » Regelgeving » Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

Geplaatst op vrijdag 17-11-2017

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet in gevaar, denkt landbouwminister Carola Schouten. „Wij hebben een goed verhaal”, vertelde ze in de Tweede Kamer.

Wel wordt het een derogatie met strengere eisen, waaronder fosfaatplafonds per sector. „De Europese Commissie heeft twijfels dat we het plafond gaan halen en wil extra waarborgen”, legde de minister uit. „De sectorplafonds horen daarbij.”

Volgens de minister vervallen enkele equivalente maatregelen en komen er nog meer maatregelen. Jaco Geurts (CDA) vroeg Schouten of zij bij de Commissie kon pleiten voor het behoud ervan. Esther Ouwehand waarschuwde Geurts daarop dat Nederland niet teveel eisen moest stellen. „Voor onze partij hoeft derogatie niet zo nodig”, vertelde ze, „maar het uithollen van de maatregelen in het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn is Russische roulette spelen met de derogatie.” Waarop Geurts reageerde: „Ik moet altijd even nadenken wat erachter zit als de Partij voor de Dieren zegt op te komen voor de boeren.”

De minister lijkt wat dit onderwerp meer op de lijn van Ouwehand te zitten. „Ik denk dat het in ons aller belang is om in onderhandelingen met de Europese Commissie de derogatie binnen te halen”, vertelde ze in de Kamer. Ze wil wel kijken of het mogelijk is om, binnen de sectorplafonds, er overheveling kan plaatsvinden als een sector onder zijn plafond blijft. Ook is ze nog met de Commissie in gesprek om te kijken of verwerkte mest wel mee moet worden geteld voor de sectorplafonds.

Eigen risico

Schouten verwacht dat de Europese Commissie ergens in het volgend voorjaar definitief bekend maakt of, en onder welke voorwaarden, Nederland weer derogatie krijgt. Officieel betekent dat dat ons land vanaf 1 januari 2018 zich aan de norm van 170 kg per hectare moet houden. De minister raadt boeren die derogatie willen aanvragen, aan om zich vanaf volgend jaar aan de huidige derogatiebepalingen te houden – maar ze voegt eraan toe dat boeren die dat doen, dat voor eigen rekening en risico doen.

Tekst: Wim van Gruisen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG Lely Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

750 geblokkeerde melkveebedrijven weer vrijgegeven

Het ministerie van landbouw heeft inmiddels 750 van de 2.000 geblokkeerde bedrijven weer...
 

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...