Home » Economie » Regelgeving » Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Geplaatst op donderdag 16-11-2017

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie moet een basis leggen onder de strategische agenda van de vakgroep voor de komende jaren. Op veel punten zijn de belanghebbenden het wel met elkaar eens. Echter, grondgebondenheid en schaalvergroting blijven punten van discussie.

De sectorvisie ‘Samen naar een nieuwe wij’ werd vandaag overhandigd aan Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland.

Kringlopen sluiten

Volgens de opstellers van de sectorvisie moet de melkveehouderij richting 2025 de kringlopen sluiten. Dat is wat hen betreft de kernboodschap. Daarbij moet de sector denken aan circulair ondernemen. Daarmee willen zij de kracht van diversiteit benutten, wat van meerwaarde is voor de samenleving met daarin een verbindende rol voor LTO Nederland.

Aan het eind van het document beschrijven de leden twee open vragen. Grondgebondenheid en schaalvergroting en intensivering. „Hier kwam de groep niet volledig tot een gedeelde ambitie. Op deze onderwerpen wordt weliswaar veel gedeeld, maar zijn er verschillende visies en ambities voor invulling. De gedeelde visie en de dilemma’s worden aan de vakgroep meegegeven voor de vorming van het beleid”, zo omschrijven de opstellers van de sectorvisie.

Uniek moment

Volgens de LTO is het overhandigen van het document een uniek moment. „Het is voor het eerst dat leden een behoorlijk ver uitgewerkte basis leveren voor de strategische agenda voor de melkveehouderij.” Volgens voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij het een inspirerend document. „Er is veel denkwerk in opgenomen waar wij als vakgroep mee vooruit kunnen. Ik zie het als basis voor een strategische agenda op weg naar een duurzame melkveehouderij. We hebben vandaag een duidelijke opdracht meegekregen van deze leden”, zegt Meulenbroeks.

Strategische agenda in het voorjaar 2018

Volgens de vakgroepvoorzitter geeft het document aan dat de sector met elkaar aan de slag moet om de belangrijkste uitdagingen van vandaag en van de toekomst in interactie met de leden op te pakken. „We vertalen ‘Samen naar een nieuwe wij’ in een strategische agenda en bijbehorende acties. Maar eerst gaan we de komende weken in alle provincies in gesprek met de leden en met onze stakeholders. We verwachten in het voorjaar 2018 onze agenda te presenteren.”

Bekijk hier het document ‘Samen naar een nieuwe wij’.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland AgruniekRijnvallei LG MSD Animal Health Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...