Home » Economie » Overig » Boze minister werpt de bal naar de mestsector

Boze minister werpt de bal naar de mestsector

Geplaatst op dinsdag 14-11-2017

De kersverse minister van Landbouw, Carola Schouten, ontbiedt over vier weken LTO Nederland, Rabobank, het POV en Cumela opnieuw op het ministerie. De partijen hebben de opdracht gekregen om een plan van aanpak op te stellen om paal en perk te stellen aan de fraudepraktijken in de mestbranche.

Er moet een cultuur doorbroken worden, die niet met regelgeving oplost kan worden volgens de minister. De minister kondigde tevens aan met de minister van Justitie en Veiligheid te willen bezien om op welke manier de echt grote fraudeurs nog harder aan te pakken zijn.

Cumela wil fraudeurs uitbannen

Vooral vanuit de zijde van het 'geschokte' Cumela valt in veel artikelen te lezen dat de sector erkent goed fout te zitten. In deze brancheorganisatie zit zelfs een aantal bestuurders die zelf boter op hun hoofd blijken te hebben. Jaap Uenk, de sectievoorzitter meststoffen van Cumela, heeft aangegeven dat 'dit een kantelpunt is' en hij fraudeurs wil uitbannen. Hij gaf toe dat het treurig is: „Natuurlijk kenden we de signalen, maar wij hebben geen zicht op hoe ernstig het is. Betrouwbaarheid, je aan de regels houden, dat is van belang en daar zullen we de leden ook op aanspreken.”

Boetekleed aantrekken

In de berichtgeving na de publicatie over de mestfraude valt vooral ook op dat partijen in de landbouw het boetekleed aantrekken. Dat terwijl de sector zelf de toenmalige staatsecretaris Dijksma van Economische Zaken in verleden verschillende signalen heeft gegeven over lekken in de procedures die mogelijkheden tot frauderen in de hand werkten. Dat de overheid hier niet altijd adequaat en snel op gereageerde blijft in de brichtgeving tot dusverre onbelicht. Gelegenheid schept ten slotte de dief. Goed voorbeeld hierin is de maatregel van 1 oktober jl.

Onafhankelijke monsternemers

Vanaf 1 oktober jl. moet de vaste mestfractie bemonsterd worden door onafhankelijke monsternemers van een geaccrediteerde en erkende organisatie en niet meer door vervoerders. Iets waarover de sector zelf ruim drie jaar geleden de vinger al op de zere pols legde. Dat het NRC in een video, bijvoorbeeld, suggereert dat de mogelijkheden om hiermee te frauderen nog steeds bestaan, is dus onterecht. Zo maakt de sector wel meer kanttekeningen bij het tendentieuze artikel van het NRC van afgelopen zaterdag, die niet alleen de sector toe te rekenen zijn.

Terwijl de overheid mogelijk ook zelf steken heeft laten vallen in dit dossier, krijgt de sector nu van de minister opnieuw gelegenheid zelf orde op zaken te stellen. Dat lijkt verdacht veel op een situatie waarin de slager toegestaan wordt niet alleen zijn eigen vlees keuren, maar ook zelf nog eens de regels te mogen opstellen en controleren.

Tekst: Broer de Boer
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
Minder melk verliezen door de fitbit?
ZLTO, Connecterra en AgroVision zijn een project gestart rondom data en sensoren in de melkveehouderij. De koeien op de betrokken... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision AgruniekRijnvallei Lely Nederland LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...