Home » Melken » Overig » Dairycampus test droogzet-app

Dairycampus test droogzet-app

Geplaatst op dinsdag 14-11-2017

Het project ‘Droogstand op maat’ startte recent met het testen van een droogzet-app. Met behulp van die app kan een melkveehouder in de toekomst bepalen welke droogstandslengte voor zijn individuele koeien het beste is (0, 30 of 60 dagen) en of hij wel of niet een droogzetter met antibiotica dient te gebruiken.

De app maakt gebruik van individuele koe-eigenschappen als melkproductie, celgetal en het lactatienummer van de koe. Het ‘Droogstand op maat’-onderzoek resulteerde eerder al in een beslisboom, waaruit bepaald wordt welke droogstandslengte voor de individuele koe optimaal is. De app maakt gebruik van die beslisboom.

Iedere koe anders

Verkort of niet droogzetten van koeien komt de energiebalans, stofwisseling en vruchtbaarheid van de koe in de volgende lactatie ten goede, maar kost wel melkproductie. Daarbij kan een koe zonder droogstand moeilijker tegen subklinische mastitis behandeld worden. De onderzoekers van Wageningen universiteit hebben aanwijzingen dat verkort droogzetten de ene koe beter past dan de andere. De app moet veehouders helpen welke strategie voor welke koe het beste uitpakt.

Planning proef

De proef startte in augustus 2017 en loopt tot juli 2018. In deze periode volgen de onderzoekers 150 koeien tussen 10 weken voor- en 14 weken na afkalven. Er worden metingen en analyses gedaan op melkproductie en celgetal van de dieren.
‘Droogstand op Maat’ richt zich op de optimale toepassing van een verkorte droogstand en onderzoekt de gevolgen voor zowel het individuele dier (rantsoen, welzijn, gezondheid), als het bedrijf (winstgevendheid) en de keten (milieu, antibioticagebruik). Het eerste experiment binnen dit project op de Dairycampus in Lelystad startte in het voorjaar van 2014.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
Nieuw registratiesysteem voor bedrijven die weidemelk produceren
Onlangs is de Grazeway R geintroduceerd, een nieuw systeem waarmee de weidegang per koe automatisch geregistreerd wordt. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei LG AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...