Home » Melken » Overig » Dairycampus test droogzet-app

Dairycampus test droogzet-app

Geplaatst op dinsdag 14-11-2017

Het project ‘Droogstand op maat’ startte recent met het testen van een droogzet-app. Met behulp van die app kan een melkveehouder in de toekomst bepalen welke droogstandslengte voor zijn individuele koeien het beste is (0, 30 of 60 dagen) en of hij wel of niet een droogzetter met antibiotica dient te gebruiken.

De app maakt gebruik van individuele koe-eigenschappen als melkproductie, celgetal en het lactatienummer van de koe. Het ‘Droogstand op maat’-onderzoek resulteerde eerder al in een beslisboom, waaruit bepaald wordt welke droogstandslengte voor de individuele koe optimaal is. De app maakt gebruik van die beslisboom.

Iedere koe anders

Verkort of niet droogzetten van koeien komt de energiebalans, stofwisseling en vruchtbaarheid van de koe in de volgende lactatie ten goede, maar kost wel melkproductie. Daarbij kan een koe zonder droogstand moeilijker tegen subklinische mastitis behandeld worden. De onderzoekers van Wageningen universiteit hebben aanwijzingen dat verkort droogzetten de ene koe beter past dan de andere. De app moet veehouders helpen welke strategie voor welke koe het beste uitpakt.

Planning proef

De proef startte in augustus 2017 en loopt tot juli 2018. In deze periode volgen de onderzoekers 150 koeien tussen 10 weken voor- en 14 weken na afkalven. Er worden metingen en analyses gedaan op melkproductie en celgetal van de dieren.
‘Droogstand op Maat’ richt zich op de optimale toepassing van een verkorte droogstand en onderzoekt de gevolgen voor zowel het individuele dier (rantsoen, welzijn, gezondheid), als het bedrijf (winstgevendheid) en de keten (milieu, antibioticagebruik). Het eerste experiment binnen dit project op de Dairycampus in Lelystad startte in het voorjaar van 2014.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Stal geopend in Duitsland met 26 Astronaut melkrobots
Onlangs vond de officiële opening plaats van een melkveebedrijf in Duitsland met maar liefst 26 Astronaut melkrobots. Het... Lees meer »
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei DSV Zaden Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...