Home » Melken » Overig » Dairycampus test droogzet-app

Dairycampus test droogzet-app

Geplaatst op dinsdag 14-11-2017

Het project ‘Droogstand op maat’ startte recent met het testen van een droogzet-app. Met behulp van die app kan een melkveehouder in de toekomst bepalen welke droogstandslengte voor zijn individuele koeien het beste is (0, 30 of 60 dagen) en of hij wel of niet een droogzetter met antibiotica dient te gebruiken.

De app maakt gebruik van individuele koe-eigenschappen als melkproductie, celgetal en het lactatienummer van de koe. Het ‘Droogstand op maat’-onderzoek resulteerde eerder al in een beslisboom, waaruit bepaald wordt welke droogstandslengte voor de individuele koe optimaal is. De app maakt gebruik van die beslisboom.

Iedere koe anders

Verkort of niet droogzetten van koeien komt de energiebalans, stofwisseling en vruchtbaarheid van de koe in de volgende lactatie ten goede, maar kost wel melkproductie. Daarbij kan een koe zonder droogstand moeilijker tegen subklinische mastitis behandeld worden. De onderzoekers van Wageningen universiteit hebben aanwijzingen dat verkort droogzetten de ene koe beter past dan de andere. De app moet veehouders helpen welke strategie voor welke koe het beste uitpakt.

Planning proef

De proef startte in augustus 2017 en loopt tot juli 2018. In deze periode volgen de onderzoekers 150 koeien tussen 10 weken voor- en 14 weken na afkalven. Er worden metingen en analyses gedaan op melkproductie en celgetal van de dieren.
‘Droogstand op Maat’ richt zich op de optimale toepassing van een verkorte droogstand en onderzoekt de gevolgen voor zowel het individuele dier (rantsoen, welzijn, gezondheid), als het bedrijf (winstgevendheid) en de keten (milieu, antibioticagebruik). Het eerste experiment binnen dit project op de Dairycampus in Lelystad startte in het voorjaar van 2014.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
500ste Vector automatisch voersysteem draait
Onlangs werd het 500ste Vector automatische voersysteem geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Québec, Canada. Een... Lees meer »
Pionier melkt al 23 jaar met robot
In 1992 introduceerde Lely de melkrobot, een ontwikkeling die de markt enorm heeft veranderd. Vorig jaar was dit 25 jaar geleden... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland AgroVision LG AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...