Home » Gezondheid » Medicijnen » Melkvee gebruikt 50 procent minder antibiotica dan mens in Nederland

Melkvee gebruikt 50 procent minder antibiotica dan mens in Nederland

Geplaatst op maandag 13-11-2017

Het antibioticagebruik bij Nederlandse runderen ligt ongeveer 50 procent lager dan bij mensen. Tussen 2009 en 2014 is het antibioticagebruik in de hele dierhouderij met 58 procent gedaald. Het humane gebruik van antibiotica ligt daarbij in Nederland op een veel lager niveau dan het gemiddelde in Europa.

Dat schrijft De Oosthof Dierenartsen in een persbericht. „Antibioticagebruik in de melkveehouderij blijft een hot item. Dierenartsen worden vaak aangewezen als veelvoorschrijvers van de middelen”, zegt Henk van Ruitenbeek, rundveedierenarts bij de dierenartsenpraktijk. „Er wordt weinig genuanceerd geoordeeld over de veehouderij. Veel mensen hebben een mening over vermeende misstanden in deze sector. Die mening is lang niet altijd gebaseerd op feiten, maar op gekleurde informatie en gevoel. Dat is uitermate storend voor de mensen die zich met hart en ziel inzetten in de sector.”

Nederlandse melkveesector doet het goed

De dierenartsenpraktijk komt met het persbericht, nadat de NOS vorige week een artikel publiceerde, waarin de wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde voor preventief gebruik van antibiotica. „Preventief gebruik van antibiotica is bij Nederlands rundvee al jaren verboden. De Nederlandse melkveesector is dan ook heel goed op weg”, stelt Van Ruitenbeek. „Het antibioticagebruik ligt op een acceptabel, laag niveau.”

Grieken en Fransen veelgebruikers antibioticda

De bijgevoegde grafiek maakt visueel hoe goed de Nederlandse melkveehouderij presteert op antibioticagebruik. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Grieken en Fransen, die vele malen meer antibiotica gebruiken.

 

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: SDA en European Centre for Disease Prevention and Control

Reacties

Kennispartner artikelen
Gezocht: held zonder sokken!
Voor iedereen die naar Hardenberg komt en graag gezond vee houdt, heeft MSD Animal Health een item dat dagelijks werkvreugde kan... Lees meer »
“Grip op groei en ontwikkeling van ieder dier”
Cees de Jong laat zijn Jongsteins vitaal starten, sterk afkalven en productief, duurzaam lacteren. Kijk hier mee. Bekijk de video »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei DSV Zaden AgroVision Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...