Home » Economie » Regelgeving » A&S Advocaten overweegt in cassatie te gaan

A&S Advocaten overweegt in cassatie te gaan

Geplaatst op woensdag 08-11-2017

Het Wageningse advocatenkantoor A&S Advocaten overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Haag in het hoger beroep inzake het fosfaatreductieplan. Dat meldt advocaat Jacoline Kroon, die 20 fosfaatreductie-knelgevallen bij staat.

"We gaan nu cassatie-advies inwinnen. En als de heffingen met terugwerkende kracht vanaf mei worden opgelegd, gaan we dit per bedrijf individueel aanvechten bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven", stelt zij.

De betrokken knelgevallen hadden eerder dit jaar met succes een kort geding aangespannen tegen de Staat. Op 4 mei werden ze door de Haagse rechter in het gelijk gesteld: het fosfaatreductieplan werd (in meerdere zaken) voor deze en andere knelgevallen buiten werking gesteld.

Schok

De Staat ging tegen deze uitspraak in hoger beroep. Tegen de verwachting van Kroon in stelde het gerechtshof ditmaal de Staat in het gelijk. De uitspraak kwam als een schok, zegt ze. Kroon had absoluut niet verwacht dat de de Fosfaatreductieregeling overeind zou blijven. Want tijdens de zitting zeiden en vroegen de raadsheren bijna niets. "Ik kon niet geloven dat de vrijstelling van het fosfaatreductieplan voor mijn cliënten helemaal van tafel zou gaan."

'Voorzienbaar'

Volgens het Haagse gerechtshof was het fosfaatreductieplan 'voorzienbaar'. Boeren hadden volgens de rechter kunnen verwachten dat er maatregelen zouden komen om overschrijding van het fosfaatplafond te voorkomen.

"Maar de overheid heeft voor het stelsel van fosfaatrechten bewust voor de peildatum van 2 juli 2015 gekozen omdat het vóór die datum niet te voorzien was dat er fosfaatrechten zouden komen. Laat staan een maatregel als het fosfaatreductieplan", aldus Kroon. "Begin 2016 ging Van Dam er zelfs nog gewoon van uit dat er met ingang van 2017 fosfaatrechten zouden worden ingevoerd."

'Geen buitensporige last'

Het hof oordeelde verder dat de melkveehouders een bedrijfsrisico hebben genomen door te investeren en uit te breiden. De schade die nu ontstaat als gevolg van het fosfaatreductieplan, wordt weliswaar erkend, maar niet beschouwd als een 'buitensporige last'.

Kroon: "Maar als je de helft van je veestapel moet wegdoen, hoe kun je dan overleven? Dat er bedrijven failliet gaan, is volgens de Staat kennelijk een kwestie van marktdynamiek. Maar als je overeenkomstig de visie en beleid van de Staat je bedrijf hebt opgebouwd, is dit wel heel wrang. Dat schaadt je vertrouwen in de overheid." 

'Dit houden we niet lang vol'

Kroon overweegt om tegen de uitspraak in cassatie te gaan. De cassatietermijn is 8 weken. Voordat men in cassatie kan gaan bij de Hoge Raad, moet eerst cassatieadvies worden ingewonnen bij een cassatieadvocaat. Dat duurt al snel twee weken.

Een van Kroons cliënten, knelgeval Gerben Oordt uit Biddinghuizen, hoopt dat er snel stappen kunnen worden gezet. "Want dit houden we niet lang vol. We moeten nu echt gaatjes zoeken om te overleven."

In de Agrio-regiokranten van aanstaande zaterdag verschijnt een uitgebreid interview met Gerben Oordt. 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei AgroVision LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...