Home » Economie » Regelgeving » A&S Advocaten overweegt in cassatie te gaan

A&S Advocaten overweegt in cassatie te gaan

Geplaatst op woensdag 08-11-2017

Het Wageningse advocatenkantoor A&S Advocaten overweegt in cassatie te gaan bij de Hoge Raad tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Haag in het hoger beroep inzake het fosfaatreductieplan. Dat meldt advocaat Jacoline Kroon, die 20 fosfaatreductie-knelgevallen bij staat.

"We gaan nu cassatie-advies inwinnen. En als de heffingen met terugwerkende kracht vanaf mei worden opgelegd, gaan we dit per bedrijf individueel aanvechten bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven", stelt zij.

De betrokken knelgevallen hadden eerder dit jaar met succes een kort geding aangespannen tegen de Staat. Op 4 mei werden ze door de Haagse rechter in het gelijk gesteld: het fosfaatreductieplan werd (in meerdere zaken) voor deze en andere knelgevallen buiten werking gesteld.

Schok

De Staat ging tegen deze uitspraak in hoger beroep. Tegen de verwachting van Kroon in stelde het gerechtshof ditmaal de Staat in het gelijk. De uitspraak kwam als een schok, zegt ze. Kroon had absoluut niet verwacht dat de de Fosfaatreductieregeling overeind zou blijven. Want tijdens de zitting zeiden en vroegen de raadsheren bijna niets. "Ik kon niet geloven dat de vrijstelling van het fosfaatreductieplan voor mijn cliënten helemaal van tafel zou gaan."

'Voorzienbaar'

Volgens het Haagse gerechtshof was het fosfaatreductieplan 'voorzienbaar'. Boeren hadden volgens de rechter kunnen verwachten dat er maatregelen zouden komen om overschrijding van het fosfaatplafond te voorkomen.

"Maar de overheid heeft voor het stelsel van fosfaatrechten bewust voor de peildatum van 2 juli 2015 gekozen omdat het vóór die datum niet te voorzien was dat er fosfaatrechten zouden komen. Laat staan een maatregel als het fosfaatreductieplan", aldus Kroon. "Begin 2016 ging Van Dam er zelfs nog gewoon van uit dat er met ingang van 2017 fosfaatrechten zouden worden ingevoerd."

'Geen buitensporige last'

Het hof oordeelde verder dat de melkveehouders een bedrijfsrisico hebben genomen door te investeren en uit te breiden. De schade die nu ontstaat als gevolg van het fosfaatreductieplan, wordt weliswaar erkend, maar niet beschouwd als een 'buitensporige last'.

Kroon: "Maar als je de helft van je veestapel moet wegdoen, hoe kun je dan overleven? Dat er bedrijven failliet gaan, is volgens de Staat kennelijk een kwestie van marktdynamiek. Maar als je overeenkomstig de visie en beleid van de Staat je bedrijf hebt opgebouwd, is dit wel heel wrang. Dat schaadt je vertrouwen in de overheid." 

'Dit houden we niet lang vol'

Kroon overweegt om tegen de uitspraak in cassatie te gaan. De cassatietermijn is 8 weken. Voordat men in cassatie kan gaan bij de Hoge Raad, moet eerst cassatieadvies worden ingewonnen bij een cassatieadvocaat. Dat duurt al snel twee weken.

Een van Kroons cliënten, knelgeval Gerben Oordt uit Biddinghuizen, hoopt dat er snel stappen kunnen worden gezet. "Want dit houden we niet lang vol. We moeten nu echt gaatjes zoeken om te overleven."

In de Agrio-regiokranten van aanstaande zaterdag verschijnt een uitgebreid interview met Gerben Oordt. 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision LG AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...