Home » Voer » Ruwvoer » ‘Gras zo kort mogelijk snijden of hakselen, ook bij ‘pittige’ kuil’

‘Gras zo kort mogelijk snijden of hakselen, ook bij ‘pittige’ kuil’

Geplaatst op dinsdag 07-11-2017

Veehouders doen er verstandig aan om gras, ook snel verteerbare- en nat gras, te hakselen of zo kort mogelijk te snijden met de opraapwagen.

Dat stelt Henri van Ittersum, eigenaar van voeradviesbedrijf Eurokoeidee. Hij gaat daarmee in tegen bestaande adviezen, waarbij wordt gesteld dat snel verteerbare en natte kuilen beter bij een wat langere lengte kunnen worden ingekuild. Deze adviseurs zijn van mening dat daarmee de verteringssnelheid wordt geremd.

Spiegel

Volgens Van Ittersum is het vooral van belang dat de koeien niet kunnen selecteren. „Als je korter snijdt of hakselt, is dit gras beter door het rantsoen te mengen en zal de koe het product gelijkmatiger opnemen. Uiteraard moet een ‘pittige’ kuil gecompenseerd worden met andere producten. Het is net als een spiegel. Er moet wat tegenover staan.”

De zelfstandig voeradviseur geeft dan ook het advies om 3 tot 4 centimeter snijlengte aan te houden. „Langere delen laten de koeien eerder liggen. Vooral de delen met een stengeltje, die juist bijdragen aan de verteringssnelheid, laten dan makkelijk liggen.

Van Ittersum is aanstaande donderdag, 9 november, één van des sprekers tijdens een workshop op het Topkuilevement in Havelte. Aanmelden voor dit evenement kan nog, maar wees er snel bij want er is maar ruimte voor 150 deelnemers.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Trekkerweb

Reacties

Kennispartner artikelen
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om... Lees meer »
Positief verrast door experimenteren met beweiden in het najaar
Rietzwenk en rode klaver staan niet bekend om hun smakelijkheid bij beweiden. Bij de familie Maas uit Afferden (L) lopen de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Lely Nederland LG AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...