Home » Voer » Ruwvoer » Maïsopbrengst fors hoger dan in 2016

Maïsopbrengst fors hoger dan in 2016

Geplaatst op donderdag 02-11-2017

2017 lijkt de boeken in te gaan als een goed maïsjaar met hoge opbrengsten en een goede voederwaarde. De eerste onderzochte kuilen halen gemiddeld 982 VEM met 378 gram zetmeel, bij een drogestofpercentage van 36,5 procent.


Dit meldt Eurofins Agro. „In het begin van het groeiseizoen was het droog, maar daar heeft de maïs weinig last van gehad", aldus Robin Wolf, productmanager veehouderij bij Eurofins. De productmanager geeft aan dat er later in het seizoen genoeg neerslag viel voor een verdere ontwikkeling. „Alleen de natte periode rondom oogst heeft op enkele plekken nog voor wat oogstderving gezorgd."

Vorig jaar was er vooral in het zuiden van het land veel waterschade. Dat zorgde volgens Wolf regionaal voor lagere opbrengsten met een hoog kolfaandeel. „Het resultaat was toen een kuil met hoge drogestofgehalten en veel zetmeel, maar met weinig tonnen."

10 procent extra

Dat dit jaar de drogestofopbrengst per hectare fors hoger is dan andere jaren, zegt ook Gerard Abbink van Groeikracht. Uit de 25 procent wegingen die op dit moment verwerkt zijn, blijkt de drogestof opbrengst in de Achterhoek 10 procent hoger dan vorig jaar. Voor andere regio’s in Nederland schat Abbink hetzelfde resultaat. De herfststorm, waardoor planten op enkele snijmaïspercelen afknakten, lijkt dus weinig invloed te hebben gehad.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Wintertijd voor grasland
Nu de bodemtemperatuur afneemt, is ook de grasgroei lager. Op enkele plaatsen beweid het vee nog de laatste restanten gras om... Lees meer »
Positief verrast door experimenteren met beweiden in het najaar
Rietzwenk en rode klaver staan niet bekend om hun smakelijkheid bij beweiden. Bij de familie Maas uit Afferden (L) lopen de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision DSV Zaden Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei LG Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...