Home » Melken » Overig » Wageningen Universiteit zoekt ‘duurmelkers’

Wageningen Universiteit zoekt ‘duurmelkers’

Geplaatst op donderdag 02-11-2017

Veehouders kunnen op 16 november ervaringen met duurmelken uitwisselen en ideeën inbrengen voor het project ‘Lactatie op Maat’, dat binnenkort start. Op die datum is de eerste bijeenkomst van het netwerk 'Duurmelken' in Wageningen. Het netwerkt zoekt nog extra deelnemers met interesse voor duurmelken.

Op initiatief van Duurzame Zuivelketen begon Wageningen Universiteit recent met een onderzoek naar de mogelijkheden van het duurmelken van koeien. Doel van het project ‘Lactatie op Maat’ is om de lactatie van de melkkoeien te verlengen. Daarmee daalt het aantal transitieperiodes in het leven van de koe. Het afkalfproces en de start van een nieuwe lactatie brengt telkens risico’s met zich mee, aldus de onderzoekers. Langere lactaties betekent minder afkalfmomenten en zouden de gezondheid van het dier dus ten goede moeten komen.

Drie groepen

Voor het project worden 150 melkkoeien op Dairy Campus verdeeld in drie groepen: vroeg na afkalven insemineren, normale tijd na afkalven insemineren en laat na afkalven insemineren. Daarna worden de koeien de gehele lactatie en de volgende lactatie gevolgd om te bekijken wat de effecten zijn op diergezondheid, vruchtbaarheid, persistentie, levensduur, kalveren, individueel koemanagement en het economisch resultaat.

De onderzoekers verwachten dat de melkgift van de koe bij het uitstellen van het inseminatiemoment persistenter is. Eén van de melkveehouders die deelneemt in het netwerk ‘Duurmelken’, is Peter de Wit. Hij deelt tijdens de bijeenkomst op 16 november zijn ervaringen met het bewust verlengen van de tussenkalftijd.

Met deelnemers aan het netwerk ‘Duurmelken’ wordt intensief informatie over het project ‘Lactatie op Maat’ uitgewisseld. Dat levert praktijkervaringen op voor de onderzoekers en de eerste onderzoeksresultaten voor de veehouders.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Stal geopend in Duitsland met 26 Astronaut melkrobots
Onlangs vond de officiële opening plaats van een melkveebedrijf in Duitsland met maar liefst 26 Astronaut melkrobots. Het... Lees meer »
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim DSV Zaden AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland AgroVision LG
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...