Home » Melken » Overig » Wageningen Universiteit zoekt ‘duurmelkers’

Wageningen Universiteit zoekt ‘duurmelkers’

Geplaatst op donderdag 02-11-2017

Veehouders kunnen op 16 november ervaringen met duurmelken uitwisselen en ideeën inbrengen voor het project ‘Lactatie op Maat’, dat binnenkort start. Op die datum is de eerste bijeenkomst van het netwerk 'Duurmelken' in Wageningen. Het netwerkt zoekt nog extra deelnemers met interesse voor duurmelken.

Op initiatief van Duurzame Zuivelketen begon Wageningen Universiteit recent met een onderzoek naar de mogelijkheden van het duurmelken van koeien. Doel van het project ‘Lactatie op Maat’ is om de lactatie van de melkkoeien te verlengen. Daarmee daalt het aantal transitieperiodes in het leven van de koe. Het afkalfproces en de start van een nieuwe lactatie brengt telkens risico’s met zich mee, aldus de onderzoekers. Langere lactaties betekent minder afkalfmomenten en zouden de gezondheid van het dier dus ten goede moeten komen.

Drie groepen

Voor het project worden 150 melkkoeien op Dairy Campus verdeeld in drie groepen: vroeg na afkalven insemineren, normale tijd na afkalven insemineren en laat na afkalven insemineren. Daarna worden de koeien de gehele lactatie en de volgende lactatie gevolgd om te bekijken wat de effecten zijn op diergezondheid, vruchtbaarheid, persistentie, levensduur, kalveren, individueel koemanagement en het economisch resultaat.

De onderzoekers verwachten dat de melkgift van de koe bij het uitstellen van het inseminatiemoment persistenter is. Eén van de melkveehouders die deelneemt in het netwerk ‘Duurmelken’, is Peter de Wit. Hij deelt tijdens de bijeenkomst op 16 november zijn ervaringen met het bewust verlengen van de tussenkalftijd.

Met deelnemers aan het netwerk ‘Duurmelken’ wordt intensief informatie over het project ‘Lactatie op Maat’ uitgewisseld. Dat levert praktijkervaringen op voor de onderzoekers en de eerste onderzoeksresultaten voor de veehouders.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden... Lees meer »
Mooie resultaten Meteor klauwgezondheidsaanpak
In het najaar van 2016 lanceerde Lely de nieuwe Meteor klauwgezondheidsaanpak. Deze aanpak is ontwikkeld met als doel... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland AgroVision LG Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland AgruniekRijnvallei DSV Zaden
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...