Home » Melken » Kwaliteit » Te veel hard melkvetzuur geeft harde, brokkelige kaas

Te veel hard melkvetzuur geeft harde, brokkelige kaas

Geplaatst op woensdag 01-11-2017

Rauwe melk met een te hoog gehalte aan harde, verzadigde melkvetzuren leidt tot minder smeuiige kaas, die makkelijk scheurt en brokkelt. Daarom hebben de Nederlandse veevoerindustrie en de zuivelsector (NZO) deze week besloten dat er met ingang van vandaag geen gebruik meer mag worden gemaakt van gefractioneerde pensbestendige vetten, tot nader order.

Sinds het wegvallen van de melkquotering zijn melkveehouders meer pensbestendig vet gaan gebruiken om het vetgehalte in de melk op te krikken. Een hoger vetgehalte betekent immers een betere melkprijs. Zeker het afgelopen jaar loonde het gebruik van (gefractioneerde en andere) pensbestendige vetten de moeite, omdat er veel vraag was naar melkvet. De boternotering schurkte een paar weken terug zelfs tegen de 700 euro aan; een ongekend hoog niveau.

Wintermaanden

Maar hoe meer pensbestendig vet je voert, hoe hoger het gehalte aan harde, verzadigde melkvetzuren in de rauwe melk. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol bij de vetzuursamenstelling, zoals het ras van de koeien, het productieniveau, de melkfrequentie en de rantsoensamenstelling. In de wintermaanden, wanneer de koeien geen vers gras krijgen, is het melkvet van nature al harder.

Daarom is besloten om in elk geval in de huidige stalperiode – vanaf 1 november tot nader order – het gebruik van gefractioneerde pensbestendige vetten aan banden te leggen. Gefractioneerde vetten kunnen namelijk wel tot 80 procent van het harde melkvetzuur C16 bevatten.

"Kortste klap"

"Deze maatregel is de kortste klap", licht Henk Flipsen toe. Hij is directeur van de Nevedi, de koepelorganisatie van veevoerproducenten. "We hebben besloten om voorlopig geen gefractioneerde pensbestendige vetten meer te gebruiken, of in elk geval geen pensbestendig vet met meer dan 60 procent palmitinezuur (C16, red.). Dit is de kortetermijnaanpak. Intussen gaan we via het tankmelkonderzoek dat Qlip doet, kijken wat deze maatregel voor effect dat heeft op de vetzuursamenstelling. Daaruit moet een aanpak voortvloeien voor de lange termijn."

Vrij

Alle zuivelbedrijven die verenigd zijn in de NZO zijn voorstander van deze maatregel. Maar het staat individuele zuivelbedrijven vrij om het gebruik van pensbestendige vetten toe te staan, omdat ze bijvoorbeeld geen kaas produceren. Zij kunnen dan besluiten dat hun leden/leveranciers gerust de desbetreffende pensbestendige vetten mogen blijven gebruiken.

Volgens Henk Flipsen van Nevedi komt een derde van alle pensbestendige vetten die in Nederland worden gebruikt, in de vorm van mengvoer op het erf. De overige twee derde voegen boeren zelf toe aan het rantsoen. Het wordt dan bijvoorbeeld bijgemengd in de voermengwagen.

Wit poeder

Pensbestendig vet ziet eruit als een wit poeder. Het wordt in zakken geleverd. Boeren die nog een aangebroken pallet hebben staan, mogen die zakken vanaf vandaag tot nader order niet meer gebruiken, volgens de Nevedi-NZO-afspraak. "Voordeel is dat het product circa twee jaar houdbaar is, als je het netjes bewaart", aldus Jan Speerstra. Hij is directeur van Speerstra Feed Ingrediënts, naar eigen zeggen marktleider in dit product. Overigens mogen boeren die nog mengvoer met pensbestendig vet in de silo hebben zitten, deze voorraad wel opgebruiken.

Hardheid melkvet

Palmetinezuur heeft een effect op de hardheid van het melkvet. Als het aandeel van dit vetzuur (C16) landelijk gezien niet boven de 32 procent van het totaal aan vetzuren uitkomt, zijn er geen problemen met de melkverwerking in de fabriek. Daarom wordt dat niveau aangehouden als maximaal landelijk gemiddelde.

Tegelijkertijd wordt ook de hardheid van het melkvet aan een maximum gebonden. De zogenoemde Solid Fat Content is de fractie vetzuren in melkvet die bij 20 graden Celsius hard is, (vast) en niet meer vloeibaar. Dit wordt gebruikt als maat voor de hardheid van melkvet. Deze SCF-waarde mag maximaal 21,5 procent bedragen. Als het hoger is, kan de zuivelindustrie de melk niet meer goed verwerken.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: FrieslandCampina

Reacties

Kennispartner artikelen
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het... Lees meer »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden AgroVision Lely Nederland Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...