Home » Melken » Melkrobot » Topmelker aan het woord

Topmelker aan het woord

Geplaatst op vrijdag 20-10-2017

De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden, Friesland. Van der Mark realiseerde dit jaar met 123 melkkoeien op twee Astronaut melkrobots een melkproductie van 12604 kg; dat is gemiddeld 45 a 46 kg melk per koe per dag!

Harm van der Mark is er net zo blij als nuchter onder: “Het betekent gewoon dat het met de koeien heel best gaat want hoe beter het met de koe gaat, hoe meer melk ze produceert!” Vorig jaar stond van der Mark ook al hoog in de lijst van best presterende melkrobotbedrijven, op de 14e plek. In 2015, was hij echter nog verre van de top; met zijn melkstal stond hij landelijk toen op de 785e plek in de CRV lijst. Hoe heeft hij dit gerealiseerd? De veehouder geeft aan: “In 2015 zijn we overgestapt op melkrobots. De belangrijkste reden dat we daarna méér zijn gaan melken is het feit dat koeien vaker gemolken worden. Onze koeien worden gemiddeld 3,2 keer per dag gemolken, dat zie je terug in de productie. We gingen 10 tot 15 % omhoog in melkproductie!”

Van de 1000 best presterende melkveebedrijven in Nederland melkt bijna de helft (48%) met een melkrobot. Deze bedrijven melken gemiddeld 12 koeien meer en de melkproductie per koe ligt gemiddeld 500 kg hoger dan bedrijven die tweemaal daags melken. Landelijk melkt ruim 22% met een automatisch melksysteem. De gemiddelde omvang van de veestapel van de top 25 melkrobotbedrijven is ruim 126 melkkoeien, het gemiddelde aantal koeien per bedrijf ligt op 102 melkkoeien.

De resultaten komen uit de CRV-jaarstatistieken, die onlangs werden gepubliceerd. Elk najaar stelt CRV het MPR jaaroverzicht samen op basis van melkcontrole gegevens.

Lely feliciteert van der Mark en de top 25 AMS bedrijven met hun topprestatie en is blij met de grote vertegenwoordiging van haar klanten binnen de top 25.

Reacties

Kennispartner artikelen
‘We kunnen de Juno niet meer missen!’
Toen Marcel Meijer uit Holthone (Ov.) in 2012 de Juno 150 aanschafte hadden ze niet gedacht dat ze er zo veel voordeel van zouden... Lees meer »
Mooie resultaten Meteor klauwgezondheidsaanpak
In het najaar van 2016 lanceerde Lely de nieuwe Meteor klauwgezondheidsaanpak. Deze aanpak is ontwikkeld met als doel... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision DSV Zaden LG Lely Nederland MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...