Home » Economie » Marktprijzen » Boterprijs stort in elkaar

Boterprijs stort in elkaar

Geplaatst op woensdag 18-10-2017

Met een sprong van 84 Euro is de boterprijs onvergelijkbaar veel harder gedaald dan de afgelopen weken al het geval was. Dat blijkt uit de wekelijkse ZuivelNL noteringen. Daarmee is het verschil tussen de EU boterprijs en de wereldmarktprijs voor boter verdwenen.

Nu is de ZuivelNL boternotering terug op het niveau van voor de zomer. Maar met een prijsniveau van 565 Euro per 100 kilo nog altijd hoger dan het gemiddelde in 2017. Vergeleken met 2016 is de boter nog steeds bijna dubbel zo duur. 

GDT daling kleiner

De Nieuw-Zeelandse Global Dairy Trade beurs noteerde gisteren ook een daling van de boterprijs. Maar de procentuele daling was met 2,5 procent kleiner dan 14 dagen geleden en niet te vergelijken met de vrije val die de prijs van Nederlandse boter nu maakt. 

Kerst speculatie

De vrije val van de boterprijs heeft waarschijnlijk te maken met de naderende Kerst. Het is te kort dag om nog te speculeren over eventuele tekorten in de tijd dat de vraag naar boter traditioneel het grootst is. Ook de overige zuivelproducten staan wereldwijd en in Nederland onder druk. Mager melkpoeder van de beste kwaliteit leverde 6 Euro in en kost nu nog 150 Euro per 100 kilo. 

Tekst: Erik Colenbrander

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Boehringer Ingelheim AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Lely Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...