Home » Economie » Regelgeving » FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Geplaatst op maandag 16-10-2017

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking en consequenties van het stelsel van fosfaatrechten. FrieslandCampina doet een beroep op alle leden om niet méér fosfaat te produceren dan de fosfaatrechten die elk melkveebedrijf heeft. Verder wil de coöperatie dat de melkaanvoer zoveel mogelijk door het jaar gespreid wordt. Hiermee wordt ook een mogelijke onbalans tussen melkaanbod en verwerkingscapaciteit voorkomen en daarmee een mogelijke standstill van de melkaanvoer.

Vanaf 1 januari 2018 wordt het stelsel van fosfaatrechten voor melkvee van kracht. Een te hoge fosfaatproductie in de eerste helft van het jaar moet gecompenseerd worden door lagere fosfaatproductie in de tweede helft van het jaar.

Ambitieuze leden

FrieslandCampina heeft in augustus jl. een enquête onder zijn leden-melkveehouders
gehouden over de verwachte melkproductie in de periode 1 oktober 2017 tot en met 1
oktober 2018. Ruim 4000 leden-melkveehouders vulden die enquête in. Uit de antwoorden blijkt dat de ambitie om fosfaatrechten over te nemen groot is. Eenderde deel van degenen die de enquête invulde, geeft aan fosfaatrechten te willen kopen. De fosfaatrechtenvraag is vele malen groter dan het aantal rechten dat daadwerkelijk te koop komt. Leden-melkveehouders geven verder aan het aantal melkgevende koeien op het bedrijf te willen verhogen door het aandeel van het jongvee op het bedrijf aan te passen.

Nog eens eenderde van de leden gaf in de enquête aan ervan uit te gaan dat ze de Kringloopwijzer mogen gebruiken als instrument om een hogere fosfaatefficiëntie aan te tonen. In 2018 mag de Kringloopwijzer daarvoor echter nog niet gebruikt worden.

Piekaanvoer probleem

De FrieslandCampina-verwerkingscapaciteit en gecontracteerde capaciteit bij derden in 2018 lijkt voldoende om de melk van alle leden te kunnen verwerken. Daarbij is ervan uitgegaan dat alle leden van FrieslandCampina op of onder het wettelijke niveau van het stelsel van fosfaatrechten blijven. De piekaanvoer van januari tot en met mei 2018 moet daarbij wel voorkomen worden door een meer gelijkmatige melkaanvoer door het jaar heen.

Na het afschaffen van de melkquotering op 1 april 2015 is de aanvoer van boerderijmelk fors gestegen. FrieslandCampina heeft in de afgelopen jaren, in lijn met zijn strategie route2020, fors geïnvesteerd in verwerkingscapaciteit. Ook in 2018 ligt deze weer hoger dan in 2017.

Transparantie

In het geval het niet lukt om een mogelijke onbalans tussen melkaanbod en verwerkingscapaciteit te voorkomen, zal FrieslandCampina een tijdelijke standstill op de aanvoer van melk instellen. De komende weken worden de details van een eventuele standstill-regeling uitgewerkt.

Coöperatievoorzitter Frans Keurentjes laat weten dat FrieslandCampina zijn best doet om transparant te zijn naar zijn leden. Daarom communiceert het bedrijf nu al ruim van tevoren over een mogelijke maatregel in 2018.

Om leden te helpen de melkproductie over het hele jaar te spreiden en zich te houden aan hun fosfaatrechten, ontwikkelt FrieslandCampina momenteel een 'fosfaatplanner'. De coöperatie streeft ernaar die planner op 1 december klaar te hebben.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: FrieslandCampina

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG AgruniekRijnvallei DSV Zaden AgroVision
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...