Home » Economie » Regelgeving » NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

Geplaatst op maandag 16-10-2017

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de continue verbetering van diergezondheid en dierenwelzijn. „Het beperkt dieren in het uitoefenen van natuurlijk gedrag. Dat accepteren burgers steeds minder. De markt gaat daar in mee. Daarom is het onvermijdelijk dat grupstallen en aanbindstallen moeten worden uitgefaseerd.”

Dat stelt René van Buitenen, woordvoerder van de overkoepelende organisatie van zuivelbedrijven. Daarmee reageert hij op de commotie is ontstaan na het besluit van de zuivelorganisaties dat leveranciers geen nieuwe grupstallen meer mogen bouwen of een bestaande grupstal niet meer mogen uitbreiden.

Leveringsvoorwaarden

De woordvoerder geeft aan dat zuivelondernemingen steeds meer kritische vragen krijgen over het aanbinden van koeien. „Melk afkomstig van bedrijven met een aanbind- of grupstal kunnen zij aan een aantal klanten al niet meer kwijt. Die hebben in hun leveringsvoorwaarden opgenomen dat ze deze melk niet accepteren.”

Volgens Van Buitenen weigeren ook producenten, waaronder enkele van kindervoeding, ingrediënten die afkomstig zijn van melk uit aanbind- en grupstallen. „De afzetmogelijkheden voor zuivelproducten gemaakt van deze melk worden dus steeds lastiger.”

 

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim Lely Nederland LG DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...