Home » Economie » Regelgeving » ‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Geplaatst op zaterdag 14-10-2017

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag bijeengekomen in Drachten om met bestuurders van de coöperatie van gedachten te wisselen over het nieuwe beleidsvoornemen voor de grupstal. FrieslandCampina wil niet dat leden-leveranciers vanaf 1 januari nog investeren in verbouw of nieuwbouw van grupstallen. Ook worden geen nieuwe leden met een grupstal aangenomen. Binnen NZO wordt dit standpunt gedeeld.

De discussie over het aangebonden houden van koeien speelt al langer in Duitsland, waar nog tienduizenden grupstalboeren zijn. Binnen FrieslandCampina hebben nog zo’n 730 Nederlandse leden een grupstal, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. Daarnaast betrekt de coöperatie melk van tweehonderd Duitse grupstalhouders. Bij zuivelbedrijf Royal A-ware speelt de kwestie niet, liet hoofd dagelijks beleid Klaas de Jong eerder al weten, hoewel sommige leden wel over een grupstal beschikken.

Positief gevoel

Een van de aanwezigen op de besloten bijeenkomst van FrieslandCampina in Drachten was grupstalhouder Henk Gommer uit Zevenhuizen, bekend om zijn actie tegen de verplichte Kringloopwijzer. “Ik heb er wel een positief gevoel aan overgehouden”, zegt Gommer. “Natuurlijk speelden er onder de boeren veel emoties. Maar mijn indruk is dat FrieslandCampina er alles aan doet om de positie van de grupstalboeren tegenover de afnemers te verdedigen. Ik zou graag zien dat de coöperatie zich er dan ook voor inzet dat afnemers een objectief en volledig beeld krijgen van de grupstal, door hen mee te nemen in de praktijk. Dat is voorgelegd aan hoofd buitendienst Roy Vermeulen. Ik vind het belangrijk dat de coöperatie dit oppikt.”

Discussie eenzijdig

Melkveehouders met een grupstal ergeren zich eraan, dat de welzijnsdiscussie wordt toegespitst op het aangebonden staan van vee, zegt Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Er is weinig oog voor het feit dat bijvoorbeeld Mortellaro, een groot probleem in veel ligboxstallen, in grupstallen vrijwel niet voorkomt. Ook is er veel meer rust in de stal, doordat tochtige koeien andere dieren niet kunnen bespringen en de rangorde niet bevochten hoeft te worden. Doordat koeien in grupstallen meer in contact zijn met de boer, zijn ze beter te hanteren en minder stressgevoelig. Daarnaast wordt weidegang door de meeste grupstalboeren gepraktiseerd.

'Hogere productie op grupstal'

Co de Haan uit het Groningse Beerta houdt met zijn zoon Lennert nog 30 tot 35 koeien op de grupstal, naast 110 in de ligboxenstal. “Op de grupstal hebben we veel minder problemen met het beenwerk en de gezondheid van het vee, dan in de ligboxenstal. Ook de melkproductie is er hoger”, zegt De Haan. “In Canada zeggen ze: loopstallen zijn sloopstallen. Er is veel meer uitval in een ligboxenstal.” De Haan zegt het onvoorstelbaar te vinden, dat de zuivelketen zich bemoeit met de huisvesting van het melkvee. “Boeren weten zelf het beste hoe ze vee kunnen houden.” Maatschap De Haan is aangesloten bij Royal A-ware.

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: Wikipedia

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei Lely Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...