Home » Economie » Trends » Geen veehouderijfaillissementen in derde kwartaal 2017

Geen veehouderijfaillissementen in derde kwartaal 2017

Geplaatst op donderdag 12-10-2017

In het derde kwartaal van 2017 is over geen enkele Nederlandse veehouderij een faillissement uitgesproken. Dat is voor het eerst sinds het laatste kwartaal van 2013.

Dat blijkt uit een update van cijfers van het centraal bureau voor de statistiek (CBS). Het cijfer voor het derde kwartaal voor 2017 is een voorlopig getal, dus het zou in theorie nog kunnen veranderen.

Eerdere kwartalen

Ook in het tweede kwartaal konden veehouders hun bedrijf financieel gezien goed draaiende houden. Er ging slechts één veehouderij op de fles. Het eerste kwartaal zag er met vijf veehouderij-faillissementen somberder uit.

Goed jaar

Met in totaal zes faillissementen in de veehouderij tot en met het derde kwartaal, lijkt 2017 een erg goed jaar te worden voor de veehouderij. In 2016 gingen nog twaalf boeren failliet. Ondanks de matige melkprijs, zat daar niet één melkveehouder bij. Volgens Niek Groot Wassink van DLV eiste de melkprijs vorig jaar overigens wel zijn tol: „Bedrijven die het moeilijk hadden en gedwongen moesten stoppen, konden na verkoop vaak wel hun schuldeisers betalen. Deze bedrijven worden dan ook niet meegeteld in de cijfers van het CBS.”

In 2015 konden twintig veehouders het financieel niet meer bolwerken, onder wie zes melkveehouders. Ook in 2012 en 2013 lag het aantal faillissementen met respectievelijk 20 en 16 uitgesproken faillissementen op een hoger niveau dan nu.

Andere landbouwsectoren

De landbouw als geheel vertoont eenzelfde beeld. Er gingen 4 bedrijven in het derde kwartaal van 2017 failliet en tot nu toe 24 bedrijven over het hele jaar. In 2016 waren dat er 45, een jaar eerder 71, in 2014 met 91 nog wat meer en in 2012 en 2013 zelfs respectievelijk 136 en 149.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
Inzicht in liquiditeit
Uit onderzoek blijkt, dat 25% van de melkveehouders liquiditeitsproblemen ondervindt. Om inzicht te geven in de liquiditeit,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland LG AgroVision AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...