Home » Economie » Regelgeving » De Vegetarische Slager hoeft productnamen toch niet aan te passen

De Vegetarische Slager hoeft productnamen toch niet aan te passen

Geplaatst op donderdag 12-10-2017

Omdat er sprake zou zijn van misleidende etiketten, werd De Vegetarische Slager vorige week gesommeerd de etiketten van zijn vleesvervangers aan te passen. Nu blijkt er sprake van een misverstand en mag het bedrijf de bestaande naamgeving voortzetten.

De misleidende teksten sloegen niet op de etiketten van vleesvervangers die in de supermarkt liggen, maar op de vleesvervangers die worden aangeboden op de website van de maker van vleesvervangers. De inspectie constateerde dat die website producten als boterhamworst, filet americain, kipspiesjes, beefreepjes, en kip-shoarma aanbiedt, zonder daarbij te vermelden dat het gaat om vegetarische producten. De afbeeldingen van de vegetarische producten leken daarnaast te veel op de vleesproducten die zij vervangen.

Aangepast

Als consumenten, die niet bekend zijn met het concept van het bedrijf, via een zoekmachine toevallig bij de website uit kwamen, zouden zij ten onrechte het idee kunnen krijgen dat het bedrijf ook niet-vegetarische producten verkoopt. Op die manier zouden zij kunnen worden misleid, zo stelt de NVWA in een verklaring. De voedselwaakhond gaf daarop een schriftelijke waarschuwing aan de ‘slager’. De omschrijvingen op de website zijn inmiddels aangepast.

82 misleidingen

De misleidende tekst van de Vegetarische Slager staan niet op zichzelf. De NVWA onderzocht 250 producten, waarvan 82 keer sprake bleek te zijn van misleiding. Zo verkocht een bedrijf ‘slagroomschnitt’ zonder dat het product slagroom bevatte en een ander bedrijf ‘Japanse tonijnsalade met wasabi’ zonder dat het product wasabi bevatte.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Flickr.com

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland AgroVision LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...