Home » Economie » Regelgeving » Minister van Landbouw komt toch terug

Minister van Landbouw komt toch terug

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

De minister van Landbouw keert definitief terug in het volgende kabinet. De partijleiders van VVD, CDA, D66 en CU hebben dat vanmiddag met elkaar afgesproken. Rutte III kent straks zestien ministers en acht staatssecretarissen.

Mark Rutte wordt uiteraard minister-president en minister van Algemene Zaken. Verder komen er naast Landbouw ook ministers van Financiën, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur, Defensie en Economische Zaken & Klimaat.

Het kwartet heeft afgesproken om een minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opnieuw een plek te geven in het nieuwe kabinet. Op Veiligheid & Justitie, Onderwijs en Volksgezondheid komen steeds twee ministers. Volgens ingewijden zal Landbouw onderdak blijven vinden bij Economische Zaken. De verdeling onder VVD, CDA, D66 en CU zal 6-4-4-2 zijn.

Belang sector

De landbouwsector heeft al eerder aangegeven dat het ministerie van Landbouw weer terug moet komen. Met name onder het bewind van Van Dam bleek de landbouw veelal aan het kortste eind te trekken.

Landbouwzaken kennen bovendien een andere economische werkelijkheid dan de industrie. Een ministerie van Landbouw kan beter de belangen van de sector behartigen dan het miniserie van Economische Zaken en weet tegelijkertijd ook een streng beleid door te voeren dat uitvoerbaar of betaalbaar voor boeren is. Voorbeelden zijn Braks en Veerman, die bleken in staat te zijn belangrijke maar strenge maatregelen door te voeren.

Vertrouwen

De minister van Landbouw kan bovendien het vertrouwen herstellen tussen boer en overheid. In de afgelopen jaren begonnen velen in de sector dat vertrouwen ernstig te verliezen. Met het aanstellen van een landbouwminister laat het nieuwe kabinet in ieder geval zien, dat ze de sector serieus neemt en erkent het dat boeren een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en welzijn van de Nederlandse samenleving.

Tekst: Reinout Burgers
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgroVision LG DSV Zaden Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...