Home » Economie » Regelgeving » Minister van Landbouw komt toch terug

Minister van Landbouw komt toch terug

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

De minister van Landbouw keert definitief terug in het volgende kabinet. De partijleiders van VVD, CDA, D66 en CU hebben dat vanmiddag met elkaar afgesproken. Rutte III kent straks zestien ministers en acht staatssecretarissen.

Mark Rutte wordt uiteraard minister-president en minister van Algemene Zaken. Verder komen er naast Landbouw ook ministers van Financiën, Sociale Zaken, Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur, Defensie en Economische Zaken & Klimaat.

Het kwartet heeft afgesproken om een minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opnieuw een plek te geven in het nieuwe kabinet. Op Veiligheid & Justitie, Onderwijs en Volksgezondheid komen steeds twee ministers. Volgens ingewijden zal Landbouw onderdak blijven vinden bij Economische Zaken. De verdeling onder VVD, CDA, D66 en CU zal 6-4-4-2 zijn.

Belang sector

De landbouwsector heeft al eerder aangegeven dat het ministerie van Landbouw weer terug moet komen. Met name onder het bewind van Van Dam bleek de landbouw veelal aan het kortste eind te trekken.

Landbouwzaken kennen bovendien een andere economische werkelijkheid dan de industrie. Een ministerie van Landbouw kan beter de belangen van de sector behartigen dan het miniserie van Economische Zaken en weet tegelijkertijd ook een streng beleid door te voeren dat uitvoerbaar of betaalbaar voor boeren is. Voorbeelden zijn Braks en Veerman, die bleken in staat te zijn belangrijke maar strenge maatregelen door te voeren.

Vertrouwen

De minister van Landbouw kan bovendien het vertrouwen herstellen tussen boer en overheid. In de afgelopen jaren begonnen velen in de sector dat vertrouwen ernstig te verliezen. Met het aanstellen van een landbouwminister laat het nieuwe kabinet in ieder geval zien, dat ze de sector serieus neemt en erkent het dat boeren een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en welzijn van de Nederlandse samenleving.

Tekst: Reinout Burgers
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgroVision AgruniekRijnvallei DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...