Home » Nieuws » Veel belangstelling voor levering aan Royal A-ware

Veel belangstelling voor levering aan Royal A-ware

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Het aantal melkveehouders dat levert aan Royal A-ware, groeit gestaag. Wekelijks komen er nieuwe leveranciers bij, meldt Klaas de Jong, hoofd dagelijks beleid bij Royal A-ware.

"Ik ben blij dat zoveel melkveehouders vertrouwen hebben in ons bedrijf. Inmiddels leveren honderden melkveehouders melk aan Royal A-ware, of gaan dat in 2018 of 2019 doen. Meer concrete cijfers kan ik niet geven, omdat we iedere week nieuwe boeren binnenhalen en ook wekelijks meerdere gesprekken voeren met melkveehouders die van afnemer willen veranderen", aldus De Jong.

Ondernemersvrijheid

Volgens De Jong hecht Royal A-ware veel waarde aan ondernemersvrijheid. "Dit spreekt melkveehouders in Noord-Nederland blijkbaar aan. Melkveehouders moeten de vrijheid hebben om hun bedrijf te runnen op een manier die bij hen past. We willen melkveehouders zo min mogelijk verplichtingen opleggen."

"De enige verplichtingen die gelden, zijn voldoen aan de wet, KKM en onze leveringsvoorwaarden, zodat wij de kwaliteit van onze producten kunnen borgen. Daarbovenop kunnen melkveehouders kiezen om bijvoorbeeld weidemelk te leveren, te werken volgens het label 'Ohne Gentechnik' of deel te nemen aan ons duurzaamheidsprogramma.”

Gommer overweegt overstappen

Ook Kringloopwijzerweigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen (Gr.) overweegt een overstap naar Royal A-ware, nu FrieslandCampina zijn verzoek om de Kringloopwijzer voor grondgebonden boeren op vrijwillige basis voort te zetten, heeft afgewezen. Gommer: "Weliswaar speelt de verplichting ook binnen Royal A-ware, maar dit is een particulier familiebedrijf. Daar heb ik iets minder moeite mee dan dat FrieslandCampina, waar ik lid van ben en dus deel van uitmaak, mij dwingt de Kringloopwijzer in te vullen."

Grupstal

Volgens Klaas de Jong hebben alle leveranciers van Royal A-ware de Kringloopwijzer ingediend. Over een ander heikel punt, de kwestie van uitbreiding of nieuwbouw van grupstallen, zegt De Jong dat Royal A-ware net als FrieslandCampina het voornemen heeft om verbouw of nieuwbouw hiervan niet meer toe te staan. “Overigens speelt dit niet binnen ons bedrijf.”

Donderdagmiddag is in Drachten een bijeenkomst voor leden van FrieslandCampina over de toekomst van de grupstalboer binnen de coöperatie.

 

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: Royal A-Ware

Reacties

Kennispartner artikelen
Winterveldbonen: de nieuwe eiwitteelt
De TUNDRA winterveldboon is de nieuwe eiwitteelt in Nederland. Dit overwinterende gewas maakt met hectareopbrengsten van 5,5 tot... Bekijk de video »
Topmelker aan het woord
De nummer 1 met het beste EJR resultaat van alle melkrobotbedrijven van Nederland is veehouder Harm van der Mark uit Feanwalden,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden LG MSD Animal Health Nederland AgroVision Boehringer Ingelheim Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...