Home » Nieuws » Familie Van Berkum uit Elahuizen nieuwe topmelkers

Familie Van Berkum uit Elahuizen nieuwe topmelkers

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Siemen (59) en zijn zoon Jan-Siemen (31) van Berkum in Elahuizen zijn de nieuwe topmelkers van Nederland. Het Friese melkveebedrijf staat bovenaan in de jaarstatistieken van CRV, met een economisch jaarresultaat van 2.918 euro per koe.

De familie Van Berkum heeft een melkveebedrijf met 260 koeien. Ze melken drie maal daags en de gemiddelde productie bedraagt 13.664 kilo melk met 3,67 procent vet en 3,54 procent eiwit. Dat is goed voor 502 kilo vet en 483 kilo eiwit per koe.

Combinatie van factoren

Siemen van Berkum zegt de goede bedrijfsprestaties te danken aan een combinatie van factoren, met als voornaamste de goede gezondheid van de koeien. “Een zieke koe produceert geen melk.” Vooral sinds ze recent van gescheiden mest zijn overgestapt op zand in de boxen, is de uiergezondheid nog een stuk verbeterd, vertelt de melkveehouder. Mastitis speelt nagenoeg geen rol meer.

Ook koecomfort is van belang; de stal uit 2012 beantwoordt daar aan. Daarnaast moet het rantsoen kloppen en ook de genetica is van belang. Van Berkum is testbedrijf voor CRV, vertelt hij. "Maar dat is pas sinds kort."

Vader en zoon Van Berkum melken in een 18-stands rotorstal van 20 jaar oud. Het melken van de 240 koeien vergt 2,5 uur per keer, en dat drie keer per dag. Daarom hebben ze er ook drie dagen in de week een medewerker bij.

Bekijk hier een bedrijfsfilmpje van CRV uit 2016 van dit bedrijf. 

De Haan-de Vries

Op plaats twee in de statistieken staat de eveneens Friese maatschap De Haan-de Vries uit Hemrik. Zij melken hun 90 koeien ook drie keer daags, wat resulteert in een gemiddelde melkproductie van 13.463 kilo melk met 3,77 vet en 3,42 eiwit (508 kg vet en 460 kg eiwit). Al met al goed voor een economisch jaarresultaat van 2.839 euro per koe.

Familie Wielens

De familie Wielens uit Haaksbergen (Ov.) bezet plaats drie met een EJR van 2.826 euro per koe. Zij melken hun 23 koeien twee keer daags. Met een gemiddelde productie van 11.971 kilo melk, 4,46 vet en 3,74 eiwit (533 kg vet en 448 kilo eiwit) levert dat een uitstekend EJR op van 2.826 euro per koe.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: CRV

Reacties

Kennispartner artikelen
Tips bij voorjaarsinzaai van grasland
Vruchtwisseling of een ongewenste botanische samenstelling van het grasland zijn in de meeste gevallen de reden om een perceel... Bekijk de video »
“Het zat er al in, maar nu komt het er ook uit!”
Efficiëntie, werkplezier en koecomfort kenmerkt de stal van de familie Lubbersen in het Overijsselse Holten. Met een... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Alfa Accountants en Adviseurs DSV Zaden AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Lely Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

EU wil derogatie Nederland met twee jaar verlengen

De Europese Unie wil de Nederlandse derogatie met twee jaar verlengen. Daarbij zouden de huidige...
 

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...