Home » Nieuws » Familie Van Berkum uit Elahuizen nieuwe topmelkers

Familie Van Berkum uit Elahuizen nieuwe topmelkers

Geplaatst op woensdag 11-10-2017

Siemen (59) en zijn zoon Jan-Siemen (31) van Berkum in Elahuizen zijn de nieuwe topmelkers van Nederland. Het Friese melkveebedrijf staat bovenaan in de jaarstatistieken van CRV, met een economisch jaarresultaat van 2.918 euro per koe.

De familie Van Berkum heeft een melkveebedrijf met 260 koeien. Ze melken drie maal daags en de gemiddelde productie bedraagt 13.664 kilo melk met 3,67 procent vet en 3,54 procent eiwit. Dat is goed voor 502 kilo vet en 483 kilo eiwit per koe.

Combinatie van factoren

Siemen van Berkum zegt de goede bedrijfsprestaties te danken aan een combinatie van factoren, met als voornaamste de goede gezondheid van de koeien. “Een zieke koe produceert geen melk.” Vooral sinds ze recent van gescheiden mest zijn overgestapt op zand in de boxen, is de uiergezondheid nog een stuk verbeterd, vertelt de melkveehouder. Mastitis speelt nagenoeg geen rol meer.

Ook koecomfort is van belang; de stal uit 2012 beantwoordt daar aan. Daarnaast moet het rantsoen kloppen en ook de genetica is van belang. Van Berkum is testbedrijf voor CRV, vertelt hij. "Maar dat is pas sinds kort."

Vader en zoon Van Berkum melken in een 18-stands rotorstal van 20 jaar oud. Het melken van de 240 koeien vergt 2,5 uur per keer, en dat drie keer per dag. Daarom hebben ze er ook drie dagen in de week een medewerker bij.

Bekijk hier een bedrijfsfilmpje van CRV uit 2016 van dit bedrijf. 

De Haan-de Vries

Op plaats twee in de statistieken staat de eveneens Friese maatschap De Haan-de Vries uit Hemrik. Zij melken hun 90 koeien ook drie keer daags, wat resulteert in een gemiddelde melkproductie van 13.463 kilo melk met 3,77 vet en 3,42 eiwit (508 kg vet en 460 kg eiwit). Al met al goed voor een economisch jaarresultaat van 2.839 euro per koe.

Familie Wielens

De familie Wielens uit Haaksbergen (Ov.) bezet plaats drie met een EJR van 2.826 euro per koe. Zij melken hun 23 koeien twee keer daags. Met een gemiddelde productie van 11.971 kilo melk, 4,46 vet en 3,74 eiwit (533 kg vet en 448 kilo eiwit) levert dat een uitstekend EJR op van 2.826 euro per koe.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: CRV

Reacties

Kennispartner artikelen
Optimale droogstand voor gezonde kalveren
Een goede kalveropfok begint met een goed droogstandsmanagement. Dit staat immers aan de basis van kwalitatief én... Lees meer »
Een opbrengstzeker bouwplan
In de ruwvoerteelt heb je veel zelf in de hand, maar niet het klimaat. Toenemende weersextremen in temperatuur, neerslag en wind... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgroVision DSV Zaden LG AgruniekRijnvallei Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...