Home » Economie » Regelgeving » 75 miljoen euro provinciegeld voor Brabantse veehouders

75 miljoen euro provinciegeld voor Brabantse veehouders

Geplaatst op donderdag 12-10-2017

Provincie Brabant stelt de komende drie jaar 75 miljoen euro beschikbaar voor de plannen om de Brabantse veehouderij duurzamer te maken. Dat blijkt uit de provinciebegroting voor 2018. Hoe dit bedrag precies besteed gaat worden, is vooralsnog onduidelijk.

Naast 75 miljoen euro hoopt de provincie ook dat banken, slachterijen en voerbedrijven daaraan gaan bijdragen. Maar de bedrijven in de agrifood business hebben al in de ‘wandelgangen’ aangegeven hier niets voor te voelen. De plannen komen neer op een koude sanering van de sector en geen bedrijf dat hieraan gaat meebetalen.

Natuur-inclusief
Er komt een fonds komt dat veehouders helpt om te investeren in innovatieve stalsystemen die de uitstoot van schadelijke stoffen beperken. De provincie wil daarnaast veehouders helpen om de stap te maken naar natuur-inclusief boeren, door onder meer het in het leven roepen van een grondbank.
Ook gaat er geld naar het stalderingsloket, dat stalruimte van stoppende boeren opkoopt en die stalruimte vervolgens weer doorverkoopt aan boeren die willen uitbreiden.

Sloop- en asbestsanering
Er komt steun voor boeren die iets anders met hun leven of bedrijf willen. Ook gaat de provincie collectieve sloop- en asbestsanering, waardoor de kosten daarvan gedrukt worden en het op een nette manier gebeurt.
Tenslotte komt er steun voor veehouders die buitengewoon geraakt worden door de maatregelen. Wat daarmee precies bedoelt wordt, is nog niet duidelijk.

Consequenties
De NOS en Nieuwsuur maakten afgelopen weekend een korte documentaire over wat de Brabantse plannen betekenen voor varkenshouders. Door het verscherpte beleid zullen naar schatting 540 boeren worden gedwongen te stoppen en de kleine 300 veehouders die doorgaan zullen onder de armoedegrens van 23.000 euro terechtkomen. De pijn zit vooral bij jonge boeren, boeren met veel vreemd vermogen en de oudere veehouder.

Varkenshouder Jos Tonnaer vertelt welke consequenties de maatregelen hebben. Hij en andere oudere boeren hopen op een goede stoppersregeling, maar het is nog onduidelijk of die er komt en hoeveel geld daar voor beschikbaar is. 

Klik hier voor de video

Tekst: Reinout Burgers
Beeld: POV

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG Lely Nederland DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...