Home » Economie » Regelgeving » 75 miljoen euro provinciegeld voor Brabantse veehouders

75 miljoen euro provinciegeld voor Brabantse veehouders

Geplaatst op donderdag 12-10-2017

Provincie Brabant stelt de komende drie jaar 75 miljoen euro beschikbaar voor de plannen om de Brabantse veehouderij duurzamer te maken. Dat blijkt uit de provinciebegroting voor 2018. Hoe dit bedrag precies besteed gaat worden, is vooralsnog onduidelijk.

Naast 75 miljoen euro hoopt de provincie ook dat banken, slachterijen en voerbedrijven daaraan gaan bijdragen. Maar de bedrijven in de agrifood business hebben al in de ‘wandelgangen’ aangegeven hier niets voor te voelen. De plannen komen neer op een koude sanering van de sector en geen bedrijf dat hieraan gaat meebetalen.

Natuur-inclusief
Er komt een fonds komt dat veehouders helpt om te investeren in innovatieve stalsystemen die de uitstoot van schadelijke stoffen beperken. De provincie wil daarnaast veehouders helpen om de stap te maken naar natuur-inclusief boeren, door onder meer het in het leven roepen van een grondbank.
Ook gaat er geld naar het stalderingsloket, dat stalruimte van stoppende boeren opkoopt en die stalruimte vervolgens weer doorverkoopt aan boeren die willen uitbreiden.

Sloop- en asbestsanering
Er komt steun voor boeren die iets anders met hun leven of bedrijf willen. Ook gaat de provincie collectieve sloop- en asbestsanering, waardoor de kosten daarvan gedrukt worden en het op een nette manier gebeurt.
Tenslotte komt er steun voor veehouders die buitengewoon geraakt worden door de maatregelen. Wat daarmee precies bedoelt wordt, is nog niet duidelijk.

Consequenties
De NOS en Nieuwsuur maakten afgelopen weekend een korte documentaire over wat de Brabantse plannen betekenen voor varkenshouders. Door het verscherpte beleid zullen naar schatting 540 boeren worden gedwongen te stoppen en de kleine 300 veehouders die doorgaan zullen onder de armoedegrens van 23.000 euro terechtkomen. De pijn zit vooral bij jonge boeren, boeren met veel vreemd vermogen en de oudere veehouder.

Varkenshouder Jos Tonnaer vertelt welke consequenties de maatregelen hebben. Hij en andere oudere boeren hopen op een goede stoppersregeling, maar het is nog onduidelijk of die er komt en hoeveel geld daar voor beschikbaar is. 

Klik hier voor de video

Tekst: Reinout Burgers
Beeld: POV

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgroVision AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...