Home » Economie » Regelgeving » LTO en NZO laten adviescommissie onderzoek doen naar grondgebondenheid

LTO en NZO laten adviescommissie onderzoek doen naar grondgebondenheid

Geplaatst op maandag 09-10-2017

LTO Nederland en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) willen een breed gedragen visie op grondgebondenheid voor de komende jaren. Om hier invulling aan te geven, hebben ze een adviescommissie ingesteld onder leiding van oud-Agrifirmdirecteur Ton Loman.

Volgens de sectorpartijen is De Commissie Grondgebondenheid is gevraagd om inhoud te geven aan het begrip grondgebondenheid. Daarnaast dient de commissie een stip op de horizon te zetten richting 2025, door aan te geven op welke wijze de melkveehouderij de grondgebondenheid de komende jaren kan realiseren. Als uitgangspunt dienen daarbij de doelen van de Duurzame Zuivelketen op gebied van weidegang, dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat en energie.

LTO en NZO geven aan dat zij zich vooraf binden aan het advies van de commissie. De voorwaarde voor de sectorpartijen is dat de visie breed gedragen wordt door de zowel sector als andere belanghebbenden, ‘die melkveehouders, met hun diversiteit op het boerenerf, een perspectiefvolle toekomst biedt.’

Vertegenwoordigers niet alleen uit sector

Afgelopen week is de samenstelling van deze commissie afgerond. De personen zijn afkomstig van de melkveehouderij, zuivelsector, maatschappelijke organisaties en de overheid. Naast voorzitter Ton Loman zijn de melkveehouders Koen Bolscher, Jos de Kleijne, Simon Ruiter, Annette van Velde en Herman Zonderland, vertegenwoordigers van de overheid Lieke Hendrix en Jan Jacob van Dijk, Natuur en Natasja Oerlemans vanuit de natuur- en milieuorganisaties en Wouter van der Weijden namens stichting CLM vertegenwoordigd in de commissie.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Agrio Archief

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim DSV Zaden Lely Nederland AgroVision MSD Animal Health Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...