Home » Economie » Regelgeving » Dierenbescherming en FrieslandCampina in actie voor betere kalveropfok

Dierenbescherming en FrieslandCampina in actie voor betere kalveropfok

Geplaatst op maandag 09-10-2017

De Dierenbescherming wil dat kalveren minimaal 28 dagen op het melkveebedrijf blijven, om te kunnen voldoen aan het Beter Leven-Keurmerk. FrieslandCampina wil de kalveropfok opnemen als onderdeel binnen het kwaliteitssysteem Focus Planet.

Tijdens het afgelopen week gehouden seminar Kalverhouderij in Voorthuizen, georganiseerd door de Rabobank, vertelde programmamanager Bert van de Berg van de Dierenbescherming dat de organisatie bezig is met het herzien van de Beter Leven-criteria voor de kalverhouderij.

De Dierenbescherming wil op drie punten verbetering. Zo stelt de organisatie voor om jonge kalveren pas op 28 dagen leeftijd te vervoeren vanaf het melkveebedrijf. Volgens Van de Berg zijn de dieren dan sterker en hebben ze meer weerstand. Ook ziet de Dierenbescherming graag dat de kalveren alleen nog maar uit Nederland en de omliggende landen Duitsland, België en Noord-Frankrijk mogen komen, om zo de vervoersafstand te beperken.

Voor de kalverhouderij zou het vloeroppervlak vergroot moeten worden van 1,8 naar 2,2 vierkante meter en naar de toekomst 2,5 vierkante meter. Ook zouden de vloeren voorzien moeten worden van een rubberen toplaag.

KalfOK-score

Ook FrieslandCampina gaat zich mengen in de opfok van kalveren. Zo meldt Veeteelt dat de zuivelcoöperatie voorstelt om een indicator voor de kwaliteit van de kalveropfok op te nemen in het onderdeel ‘duurzame ontwikkeling’ binnen het kwaliteitssysteem Focus Planet. Hiervoor wordt de zogenaamde KalfOK-score voor gebruikt, die is ontwikkeld door LTO en NZO. Het plan wordt dit najaar aan de leden voorgelegd.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ingrid Sweers

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei LG MSD Animal Health Nederland AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...