Home » Economie » Regelgeving » Zuivelketen blijft inzetten op de Kringloopwijzer

Zuivelketen blijft inzetten op de Kringloopwijzer

Geplaatst op vrijdag 06-10-2017

Ondanks protest van veel boeren tegen het verplichte karakter van de Kringloopwijzer en het feit dat het ministerie het instrument voorlopig nog niet wil gebruiken binnen het fosfaatrechtenstelsel, blijft de Nederlandse zuivelketen er op inzetten.

De zuivelondernemingen verenigd in de NZO benadrukken het belang van de Kringloopwijzer als centraal instrument bij de verdere verduurzaming van de zuivelketen. „De via de Kringloopwijzer verzamelde bedrijfsgegevens geven inzicht in de duurzaamheidsprestaties van de hele melkveehouderij. Op deze manier wordt de Kringloopwijzer een steeds belangrijker instrument waarmee de zuivelketen kan aantonen dat zij daadwerkelijk verduurzaamt, zowel op bedrijfsniveau als op sectorniveau. Een verdere verduurzaming van de zuivelketen is noodzakelijk om de ‘license to produce’ te behouden. Dit heeft vanzelfsprekend een positief effect op de positie van het individuele melkveebedrijf als van de zuivelketen in het geheel”, zo stelt de NZO.

Ook voor de boer levert de Kringloopwijzer volgens de zuivelpartijen voordeel op. „Het instrument verschaft niet alleen inzicht in de mineralenstromen op hun bedrijf en hoe hun bedrijf presteert ten opzichte van andere bedrijven, maar resulteert het sluiten van de kringlopen op het bedrijfsniveau ook in lagere input van nutriënten door veevoer en kunstmest.”

Regiobijeenkomsten

Om de veehouders er van te overtuigen van de mogelijkheden van de Kringloopwijzer, organiseren bestuurders en bedrijfsadviseurs van de betrokken sectorpartijen een aantal regiobijeenkomsten.

 

 

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Lely Nederland DSV Zaden MSD Animal Health Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...