Home » Economie » Regelgeving » Zuivelketen blijft inzetten op de Kringloopwijzer

Zuivelketen blijft inzetten op de Kringloopwijzer

Geplaatst op vrijdag 06-10-2017

Ondanks protest van veel boeren tegen het verplichte karakter van de Kringloopwijzer en het feit dat het ministerie het instrument voorlopig nog niet wil gebruiken binnen het fosfaatrechtenstelsel, blijft de Nederlandse zuivelketen er op inzetten.

De zuivelondernemingen verenigd in de NZO benadrukken het belang van de Kringloopwijzer als centraal instrument bij de verdere verduurzaming van de zuivelketen. „De via de Kringloopwijzer verzamelde bedrijfsgegevens geven inzicht in de duurzaamheidsprestaties van de hele melkveehouderij. Op deze manier wordt de Kringloopwijzer een steeds belangrijker instrument waarmee de zuivelketen kan aantonen dat zij daadwerkelijk verduurzaamt, zowel op bedrijfsniveau als op sectorniveau. Een verdere verduurzaming van de zuivelketen is noodzakelijk om de ‘license to produce’ te behouden. Dit heeft vanzelfsprekend een positief effect op de positie van het individuele melkveebedrijf als van de zuivelketen in het geheel”, zo stelt de NZO.

Ook voor de boer levert de Kringloopwijzer volgens de zuivelpartijen voordeel op. „Het instrument verschaft niet alleen inzicht in de mineralenstromen op hun bedrijf en hoe hun bedrijf presteert ten opzichte van andere bedrijven, maar resulteert het sluiten van de kringlopen op het bedrijfsniveau ook in lagere input van nutriënten door veevoer en kunstmest.”

Regiobijeenkomsten

Om de veehouders er van te overtuigen van de mogelijkheden van de Kringloopwijzer, organiseren bestuurders en bedrijfsadviseurs van de betrokken sectorpartijen een aantal regiobijeenkomsten.

 

 

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei LG DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...