Home » Economie » Agribusiness » Zuivelbedrijven willen verbod bouw of uitbreiding grupstal

Zuivelbedrijven willen verbod bouw of uitbreiding grupstal

Geplaatst op vrijdag 06-10-2017

De gezamelijke zuivelorganisaties binnen de NZO willen per 1 januari 2018 een verbod instellen voor het bouwen of uitbreiden van een grupstal of aanbindstal.

Volgens de zuivelorganisaties is deze maatregel nodig om de melk van haar leveranciers ook in de toekomst maximaal te kunnen verwaarden.

FrieslandCampina geeft aan dat de zuivelbedrijven willen voldoen aan de eisen vanuit de markt en de maatschappij. „Van afnemers uit de markt hebben wij de afgelopen jaren een sterk toenemend aantal vragen gehad over wat wij doen om het aantal grupstallen/aanbindstallen in Nederland te verminderen. Daarnaast wordt steeds vaker om een garantie gevraagd dat koeien die in aanbindstallen worden gehuisvest, beschikken over voldoende bewegingsvrijheid”, zo formuleert de zuivelreus in een brief aan de leden die een aanbindstal hebben.

Denkbare vervolgstappen

FrieslandCampina geeft aan dat deze maatregel voor de betreffende leden ingrijpend kan zijn en daarom biedt het bestuur en de medewerkers aan om met deze leden in gesprek te gaan. Daarnaast wil de coöperatie ook van gedachten wisselen met de ‘grupstalboeren’ over denkbare vervolgstappen. Speciaal voor deze leden organiseert het zuivelbedrijf vier bijeenkomsten in het land.

1.100 bedrijven

Volgens stichting Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties (KOM) heeft Nederland op dit moment nog ruim 1100 melkveebedrijven die de koeien op de grupstal melken.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
"Zonder fungicide, geen maisteelt mogelijk"
Bladvlekkenziekte in maïs? Gerard Rigter in Eemnes weet er alles van. Jaarlijks teelt hij 40 ha. De laatste jaren zag hij... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland DSV Zaden AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG Lely Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...