Home » Voer » Ruwvoer » Spijkers in maïsstengels verhinderen oogst

Spijkers in maïsstengels verhinderen oogst

Geplaatst op donderdag 05-10-2017

Loonbedrijf Smits & De Kleijn trof dinsdag honderden spijkers aan in maïsstengels op twee percelen te Maasbommel. Het is het zoveelste incident in een week waarin 150 grasbalen werden vernield, rijen maïs werden omgehakt en een metalen buis schade aanrichtte aan een hakselaar. Van de dader ontbreekt ieder spoor.

Op de foto is duidelijk te zien dat de spijkers moedwillig door de maïsstengels zijn gestoken. „We weten nu niet goed wat te doen met deze percelen”, zegt Sjoerd Smits van het loonbedrijf. „Doordat er een metaaldetector in de hakselaar zit, stopt deze voor iedere plant met een spijker er doorheen. Gelukkig gaan de spijkers dus niet door de hakselaar heen.”

RVS pijpen

Eerder deze week gebeurde dat wel me een RVS pijp, die was vastgebonden aan een maïsstengel. „RVS is niet magnetisch, waardoor de hakselaar het niet detecteerde en schade op liep”, vertelt Smits. „Gisteren vonden we nog meer van dit soort pijpen, toen we een ander perceel inspecteerden op vandalisme.”

Getuigen gezocht

Er is alleen al op het ‘spijkerperceel’ voor duizenden euro’s schade aangericht. Smits heeft geen idee wie het op de boeren gemunt heeft. De politie zoekt naar getuigen, die personen of voertuigen in de buurt van de getroffen percelen hebben gezien.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Sjoerd Smits

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden AgroVision Lely Nederland AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...