Home » Economie » Marktprijzen » Boterprijs keldert 25 Euro

Boterprijs keldert 25 Euro

Geplaatst op woensdag 04-10-2017

De boterprijs is met 25 Euro per 100 kilo gezakt, meldt ZuivelNL. Op de Global Dairy Trade beurs ging de boter index 3,6 procent naar beneden. Dairy Industry Newsletter meldt dat afnemers vervangende producten zijn gaan gebruiken.

Ook de andere zuivelproducten zakten in prijs. Zowel bij ZuivelNL als bij GDT. Sinds februari van dit jaar is de GDT index niet meer zo fors gezakt. Toch zal de boerderijmelkprijs op niveau blijven, luidt de inschatting van de marktdeskundigen van de Europese Commissie. Dat is te danken aan de toenemende wereldhandel, meldt Dairy Industry Newsletter. 

Boerderijmelkprijs hoger

Ondanks de gekelderde boterprijs verhoogden Nederlandse zuivelondernemingen hun boerderijmelkprijs voor de maand october. FrieslandCampina met 1,25 Euro per 100 kilo en DOC Kaas keert net iets meer dan een Eurocent extra uit per liter melk, vergeleken met vorige maand. Bij een leveranctie van 800.000 liter melk op jaarbasis bedraagt de melkprijs in oktober 42,72 Euro per 100 kilo (excl. BTW, bij 4,41% vet en 3,47% eiwit, maximale weidepremie en duurzaamheidstoeslag).

Melkaanvoer neemt toe

Tegelijk met de (fors) dalende tendens op de wereldmarkt voor zuivel wordt steeds duidelijker dat de melkaanvoer wereldwijd toeneemt. Ierland produceerde zelfs 11 procent in augustus. Zuivelonderneming Glanbia is van plan de melkverwerking de komende jaren met tientallen van procenten te verhogen. 

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: Agrio archief

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland AgroVision DSV Zaden Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...