Home » Melken » Kwaliteit » ‘Aandeel maïs in rantsoen veel groter effect dan voeren bestendig vet’

‘Aandeel maïs in rantsoen veel groter effect dan voeren bestendig vet’

Geplaatst op dinsdag 03-10-2017

Cono verbiedt het voeren van pensbestendige vetten. Een aantal leveranciers van deze vetten zijn uiteraard niet blij met deze ontwikkeling. Zij zijn van mening dat de zogenoemde negatieve effecten erg klein zijn. Zo zou de rantsoensamenstelling, waaronder het aandeel (snij)maïs, een veel groter effect hebben op de vetzuursamenstelling in de melk.

Cono, maar ook de NZO, voert op dit moment onderzoek naar het effect van het voeren van pensbestendig vet op de kaaskwaliteit. Zo zou het voeren van deze vetten invloed hebben op de zuurtegraad van de melk en de hardheid van de kaas. Hoewel de onderzoeken nog lopen wil Cono geen risico’s lopen en stelt de zuivelfabriek tot nader order het verbod in.

Verbod voorbarig

Volgens Fedde de Jong van Speerstra Feed Ingrediënts, leverancier van onder andere Bergafat, is het verbod van Cono wat voorbarig. „Hiermee geef je een signaal af wat niet alleen effect heeft op de leveranciers van Cono, maar ook op die van andere zuivelleveranciers. Dit is helemaal niet nodig."

De Jong geeft aan dat zij middels eigen onderzoek hebben aangetoond dat het voeren van pensbestendig vet inderdaad een kleine invloed heeft op de vetzuursamenstelling van de melk. „Die invloed is echter relatief klein als je het vergelijkt met de verschillen tussen de rantsoenen. Zo geeft een rantsoen met veel (snij)maïs ook een heel andere vetzuursamenstelling in de melk dan een grasrantsoen. Dat effect is veel groter."

Naast de vetzuursamenstelling reageert De Jong ook op de zuurtegraad, die bij het voeren van bestendig vet hoger zou zijn. „Wij hebben een paar keer een melding gehad van een verhoogde zuurtegraad, vrijwel altijd van robotbedrijven. Het voeren van bestendig vet heeft daar dus iets invloed op. Er zijn echter meer omstandigheden die invloed op de zuurtegraad hebben. Bij het overgrote deel van de bedrijven die bestendig vet voeren blijft die ruim onder de toegestane norm. Waar er wel problemen ontstaan heeft dit vaak meerdere oorzaken.”

Verschil in types vet

Ook Robert Meijer, marketing manager bij ForFarmers, vindt de reactie van Cono wat te eenzijdig. „Ik begrijp dat men geen risico’s wil nemen betreffende de productie van hun kaas. Maar nu wordt er één productgroep uitgelicht, terwijl er veel meer factoren zijn die het vetzuurpatroon in de melk bepaalt. Daar houden ze geen rekening mee.” Ook het type bestendig vet en de productiewijze is volgens Meijer van invloed. Wat betreft de zuurtegraad hoort Meijer in de praktijk nauwelijks problemen.

Ander geluid

Sipke Scheepsma, eigenaar van Micro Nutritions en leverancier van Alifet, laat een ander geluid horen. Hij begrijpt de reactie van Cono op het verbod van pensbestendige vetten. „Er zijn veel bestendige vetten in de omloop die inderdaad een negatief effect hebben op de vetzuursamenstelling en de zuurtegraad. Het is logisch dat Cono, zonder verder onderzoek, geen risico’s met haar kaas wil nemen. Er zijn er echter ook bestendige vetten die in de basis meer onverzadigde vetzuren bevatten. Die hebben juist een positief effect op de vetzuursamenstelling in de melk.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Nieuw hals tag zorgt voor nog meer grip op de koegezondheid
Onlangs is een nieuwe hals-tag geintroduceerd, de ISO LD SmartTag Neck, met nieuwe functionaliteiten. Naast de... Lees meer »
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim Lely Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland LG AgroVision AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...
 

Fosfaatrechten: ook 10 procent afroming bij lease

Melkveehouders kunnen volgend jaar ook fosfaatrechten leasen. Net als bij aankoop, wordt ook bij...