Home » Melken » Melkrobot » Open dag melkveehouderij en kaasmakerij Henri Willig

Open dag melkveehouderij en kaasmakerij Henri Willig

Geplaatst op vrijdag 29-09-2017

Wat in 1974 begon met de overname van de melkveehouderij van zijn ouders en een cursus kaasmaken, is door de jaren heen uitgegroeid tot een bedrijf bestaande uit 2 kaasmakerijen en 23 winkels. Op de melkveehouderij in Maassluis lopen inmiddels in totaal 148 Jersey koeien en ontvangt meer dan een miljoen bezoekers op jaarbasis. En met de komst van de nieuwe vrijloopstal met melkrobots, is een droom werkelijkheid geworden: “Het dierenwelzijn is met grote sprongen vooruitgegaan!”

Sinds 1974 is de boerderij bevolkt geweest door verschillende dieren, van zwartbonte koeien tot geiten en schapen. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds 2015 wordt de biologische boerderij weer bevolkt door koeien. Jersey koeien om precies te zijn. En dit is niet zonder reden. Het vetgehalte (5,8%) en eiwitgehalte (4%) ligt namelijk hoger dan bij de zwartbonte koeien. Henri: “Hierdoor krijg je een betere en smaakvollere kaas. En dat proef je!”

Dierenwelzijn door automatisering
Met de opening van een nieuwe vrijloopstal op de biologische boerderij in Katwoude is een droom in vervulling gegaan. Henri: “Deze stal is speciaal gebouwd voor de kudde Jersey koeien en is erop gericht het de dieren zo aangenaam mogelijk te maken om daarmee hun natuurlijke gedrag te stimuleren.” De nieuwe stal is voorzien van veel automatisering om het zowel de koeien als de medewerkers zo aangenaam mogelijk te maken. In de stal wordt onder andere gebruik gemaakt van een stroverdeler, twee Lely Astronaut A4 Melkrobots, de Juno voerschuif, de Discovery mestrobot en de Grazeway selectie box om weidegang en robotbezoek te regelen. De melkrobot is de belangrijkste machine van het bedrijf. Sinds juni 2016 worden de koeien gemolken door melkrobots. Henri: “Er zitten een aantal grote voordelen aan het gebruik van melkrobots, met name voor het dierwelzijn en de melkkwaliteit. Dit is voor ons belangrijk voor de kaasmakerij.” Henri legt uit: “Door automatisering van het melken is de druk van ‘het altijd moeten melken’ afgenomen en het verlicht de arbeid. En bovenal gaat met name door automatisch melken het dierenwelzijn met grote sprongen vooruit, doordat de koe op eigen initiatief veel zelf kan bepalen en vaker gemolken wordt!”

Bovendien is er in de nieuwe stal veel ruimte gecreëerd voor de koeien, en de melkrobots maken vrij koeverkeer mogelijk waardoor koeien veel ruimte en rust hebben. “De data die de robot registreert is heel waardevol, we kunnen precies zien wat de vet/eiwit percentages zijn en hier op inspelen met het rantsoen. We zijn een biologisch bedrijf dus voeren we ook (dure) biologische brok. Door de data uit de robot weten we precies hoeveel we moeten voeren voor een optimale productie. Zo voer je nooit te veel. Daarnaast houdt de robot ook de uiergezondheid in de gaten en kunnen we hier snel op inspelen.”

‘Experience’ ruimte en een ‘self-guided’ tour
Speciaal voor deze kudde is de nieuwe vrijloopstal gebouwd, om het de dieren zo aangenaam mogelijk te maken. Door de nieuwe stal van alle (geautomatiseerde) gemakken te voorzien, worden de koeien zoveel mogelijk in hun natuurlijke gedrag gestimuleerd.
In de nieuwe stal is ook ruimte gecreëerd om toeristen en consumenten wegwijs te maken in het boerenleven. Henri Willig heeft de afgelopen jaren miljoenen bezoekers op de boerderij ontvangen om inzicht te geven in het proces van melk- en kaasproductie. Met een zogenaamde ‘experience’ ruimte en een ‘self-guided’ tour in de nieuwe stal weet Henri Willig op een leuke en leerzame manier kennis over te dragen op jong en oud. Zo probeert hij bewustwording en waardering te creëren voor het werk wat wordt gedaan en het product wat wordt opgeleverd. En met een jaarlijks bereik van 4,5 miljoen mensen in Nederland en 50 verschillende kaasvariëteiten die in meer dan 30 landen worden verkocht slaagt Henri daar aardig in.

Benieuwd naar de nieuwe stal van Henri Willig, zijn verhaal en visie op de toekomst? Dan bent u van harte welkom op de open dag op vrijdag 6 oktober a.s. van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Hoogedijk 8 in Katwoude. Kijk voor meer informatie op de website of Facebook-pagina van Lely Center Delta: https://www.facebook.com/lelycenterdelta/?ref=br_rs

NB: Gelieve niet in bedrijfskleding te komen.

Reacties

Kennispartner artikelen
Stal geopend in Duitsland met 26 Astronaut melkrobots
Onlangs vond de officiële opening plaats van een melkveebedrijf in Duitsland met maar liefst 26 Astronaut melkrobots. Het... Lees meer »
'Slimme data helpt ziektes voorkomen’
In het najaar van 2016 is het gezondheidsrapport in het managementsysteem T4C (Time for Cows) van Lely geïntroduceerd. Het... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Lely Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Video: nieuwe stal familie Klaver voor 400 koeien

De familie Klaver uit Winkel (NH) heeft de volledige keten in eigen beheer. Ze melken 400 koeien,...
 

‘Voerwinst per hectare belangrijker dan productie per koe’

Het focussen op een hogere voerwinst per hectare levert een veehouder uiteindelijk meer op dan het...
 

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...