Home » Economie » Marktprijzen » Mager melkpoeder aangeboden voor interventie

Mager melkpoeder aangeboden voor interventie

Geplaatst op vrijdag 29-09-2017

De zuivelmarkt bevindt zich in een tweedeling. Aan de ene kant torenhoge boterprijzen, aan de andere kant beweegt de notering voor mager melkpoeder zich rond het interventieniveau en wordt er sinds eind augustus weer melkpoeder aangeboden voor interventie.

Dat blijkt uit een marktbericht van ZuivelNL. De prijs voor mager melkpoeder staat onder druk door de afgenomen vraag en toegenomen concurrentie op de wereldmarkt vanuit Noord-Amerika en Oceanië.

De notering van vol melkpoeder blijft al geruime tijd min of meer hangen rond hetzelfde niveau. Dit heeft volgens analisten vooral te maken doordat de hoge vetprijzen de waarde van het zuivelfabrikaat ondersteunen. Wel meldt de zuivelorganisatie dat Europa met de hoge vetprijzen en de ongunstige euro/dollar koers nauwelijks een rol van betekenis speelt op de wereldmarkt. Vooral dat laatste is de reden dat ook de vetprijzen de afgelopen weken iets onder druk kwamen te staan.

Melkaanvoer

De Nederlandse melkaanvoer laat de laatste maanden een daling zien, ten gevolge van de fosfaatregelgeving. Binnen de EU is er sprake van een wisselend beeld. Enerzijds nam
de melkaanvoer in met name Ierland, Polen en Italië opnieuw sterk toe. Anderzijds daalde het volume in de grote zuivellanden Duitsland, Frankrijk en Nederland. Wel is in Duitsland, ten opzichte van het eerste halfjaar, de mate van daling afgenomen.

Elders in de wereld is ook sprake van een stijging van de melkaanvoer, hoewel het volume in Argentinië en Nieuw-Zeeland in augustus onverwachts terugliep. De melkproductie van de VS groeit al geruime tijd met gemiddeld rond 2 procent, zo meldt ZuivelNL.

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Lely Nederland LG AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Van Holstein naar zuivere Jerseys

Afgelopen dinsdag organiseerde Koole&Liebregts een Jersey Profieldag. Naast een...
 

'Beter een kleine degelijke organisatie dan een grote die dat niet is'

LTO-voorman Marc Calon blijft pal achter zijn uitspraak staan om fraudeurs te royeren uit de LTO....
 

FrieslandCampina gaat door met straffen van Henk Gommer

FrieslandCampina houdt ook over januari 25 procent (2.900 euro) in op het melkgeld van...
 

Ministerie erkent eigen fouten rond bedrijfsblokkades

Het ministerie van Landbouw heeft de blokkade van ruim 150 bedrijven opgeheven. Zo ging men er bij...
 

Nabeschouwing Groninger trekkerprotest tegen gaswinning (video)

Afgelopen donderdag zijn Groninger boeren massaal met trekkers naar Den Haag gekomen. Zij...