Home » Voer » Ruwvoer » Hoog zetmeelgehalte, laag drogestof percentage in snijmaïs

Hoog zetmeelgehalte, laag drogestof percentage in snijmaïs

Geplaatst op donderdag 28-09-2017

De geoogste snijmaïs bevat dit jaar vooralsnog veel vocht en veel zetmeel. De ontwikkeling van de kolf is goed, maar de plant sterft nog niet af.

Dat blijkt uit metingen van Groeikracht BV. Het drogestof percentage in de snijmais bij de bij Groeikracht aangesloten loonbedrijven was vorige week gemiddeld 35 procent. Het zetmeelgehalte ligt hoog op gemiddeld 390 gram per kilogram drogestof. In Noord Brabant is de afrijping al in een verder stadium. Daar wordt op plaatsen al een drogestofpercentage van ongeveer 40 procent behaald, in combinatie met een zetmeelgehalte van maar liefst 450 gram per kilogram droge stof.

De afrijping gaat traag. „De laatste week steeg het drogestofpercentage weinig”, vertelt Gerard Abbink van Groeikracht. „Vooral aan de randen van de percelen blijft het gewas behoorlijk groen. De snijmaïs heeft zelfs nog vocht opgenomen. Het verleden leert ons dat de afrijping in een stroomversnelling komt, wanneer de nachten koud worden. Dat is nu nog niet het geval. De hoge zetmeelgehaltes betekenen al wel een goed vooruitzicht voor de kuilkwaliteit.”

Het adviesbedrijf meldt dat een gevolg van het lagere drogestof percentage wel is dat het zetmeel waarschijnlijk snel afbreekbaar is in zowel de kuil als de koe. Bij mais met krap 35% drogestof is daarom het advies het product wat grover te hakselen om de verzuring in de kuil wat te remmen.

Tekst: Geert van den Biggelaar/Groeikracht
Beeld: Ruth van Schriek

Reacties

Kennispartner artikelen
Lely breidt Feeding portfolio uit met Trioliet kuilvoersnijder
Vanaf januari 2018 neemt Lely de Trioliet TU 180 XL-kuilvoersnijder op in haar Feeding portfolio. Deze machine heeft een hoge... Lees meer »
Eco mais en electronenbehandeling
Mais telen op een biologisch bedrijf vergt extra aandacht. Een vlotte begingroei is cruciaal om onkruiddruk te voorkomen,... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Boehringer Ingelheim AgroVision MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Lely Nederland AgruniekRijnvallei LG Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...