Home » Economie » Marktprijzen » Agrifirm: snijmaïs goedkoper dan vorig jaar

Agrifirm: snijmaïs goedkoper dan vorig jaar

Geplaatst op dinsdag 19-09-2017

De kans is groot dat snijmaïs dit jaar goedkoper zal zijn dan vorig jaar. Dat verwacht Henk Spronk van Agrifirm Feed.

Vorig jaar werd er in het noorden gemiddeld zo'n €1,40 tot €1,45 betaald per procent drogestof, in het zuiden lag de prijs tien cent hoger. Voor dit jaar ligt de verwachting op €1,25 tot €1,35 per procent drogestof, geeft hij aan.

De snijmaïsoogst is nog niet echt aan de gang. In Limburg en Brabant wordt hier en daar al wel wat gehakseld, maar in de rest van het land gaat de eerste maïs er pas vanaf volgende week af, verwacht Spronk. Jan Bakker Fourages uit Oldebroek adviseert zelfs om de maïs nog enkele weken te laten staan zodat de kolf kan afrijpen. Dit vanwege de grote hoeveelheid regen in juli (landerlijk gemiddeld 110 mm, volgens het KNMI) waardoor de afrijping is vertraagd.

Handel in snijmaïs vindt ook nog niet of nauwelijks plaats en concrete prijzen zijn daarom nog niet te noemen. Maar op basis van een aantal factoren verwacht Spronk dat de prijs dit jaar wat lager zal uitvallen dan vorig jaar.

Goede maïsoogst

Zo lijkt de maïsoogst goed tot bovengemiddeld. "Er komt ruim voldoende maïs." De schade door de najaarsstorm van vorige week zal naar verwachting weinig invloed hebben op marktprijs.

De meeste boeren zitten bovendien redelijk ruim in hun ruwvoer, stelt hij. Net als vorig jaar is er veel gras gewonnen. "Mensen proberen maximaal het eigen ruwvoer tot waarde te brengen, ook bijvoorbeeld door maïs te vervangen door andere droge grondstoffen en/of vochtige bijproducten." Door het jaar heen is er een behoorlijke hoeveelheid bijproducten beschikbaar. 

Verder hebben veel boeren koeien moeten inleveren in het fosfaatreductieplan. Al met al wijst dat in de richting van gunstige maïsprijzen voor de kopers.

Kuilmaïs

De handel in kuilmaïs loopt het hele jaar prima door; de vraag is vrij stabiel, vertelt Spronk. Hier en daar gaan vanwege de nattigheid de koeien al (tijdelijk) op stal, en de nieuwe maïskuilen zijn nog niet klaar. "Voor kuilmaïs van goede kwaliteit ligt de prijs op 55 tot 60 euro per ton."

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Susan Rexwinkel

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG MSD Animal Health Nederland AgruniekRijnvallei Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgroVision DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Eindstand toegekende fosfaatrechten nog niet bekend

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kan nog niet aangeven of het totaal aantal...
 

‘Controleer beschikking fosfaatrechten goed’

Melkveehouders doen er verstandig aan om de beschikking van hun fosfaatrechten goed te controleren....
 

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...