Home » Voer » Ruwvoer » Met drie trekkers op de bult?

Met drie trekkers op de bult?

Geplaatst op maandag 18-09-2017

Hoe droger de snijmaïs hoe moeilijker het product is aan te rijden. Daar komt bij dat drogere maïs ook een hogere dichtheid moet hebben om de hoeveelheid lucht terug te dringen. Bij 38 procent droge stof moet er al toegewerkt worden naar 270 kilo droge stof per kuub. In de praktijk wordt dit meestal niet gehaald.

Dat stelt Wim Jaspers, sectormanager Veehouderij bij Van Iperen. De specialist wijst op de trend die gaande is om maïs droger in te kuilen. „Het drogestofpercentage van snijmaïs tijdens inkuilen is door de jaren gestegen. Vorig jaar werd door uitzonderlijk goede afrijpingsomstandigheden veel maïs boven de 40 procent drogestof ingekuild. Dit vergt meer inspanning om maïs goed aan te rijden.”

Volgens Jaspers is het streven om maximaal 290 liter lucht per kuub over te houden. „Bij 35 procent droge stof moet je dan al op 260 kilo droge stof uitkomen, dat is fors. Bij 35 procent droge stof en een dichtheid van 200 kg droge stof per kuub zit er nog 451 liter lucht in een kuub. Teveel en een ideaal klimaat voor de slechte micro-organismen om in stand te blijven. Bij 38 procent droge stof moet je al naar 270 kilo droge stof per kuub.”

Aanvoersnelheid te hoog

Grootste veroorzaker hiervoor ziet Jaspers in de aanvoersnelheid, die niet in verhouding staat tot het gewicht op de kuil. „Bij navraag bij wat loonwerkers blijkt dat de aanvoer in tonnen per uur ergens tussen de 50 en 70 ton mais per uur ligt. Volgens de vuistregel zou er dan 25 tot 35 ton aan gewicht op de kuil moeten staan. En dat is geen praktijk, 15 tot 20 ton is wel de max.

Wat management beteft zou volgens de sectormanager de aanvoersnelheid naar beneden moeten of het gewicht op de kuil naar boven, of een combinatie van beide. „De aanvoersnelheid naar beneden is een illusie, in een korte tijd moet er veel mais aan de kuil.”

„Gewicht op de kuil kan ook niet zo makkelijk naar boven”, stelt Jaspers. „Hoeveel extra gewicht kun je aan 1 trekker of shovel hangen of is het mogelijk om met 2 of bij grotere kuilen misschien wel met 3 machines de kuil aan te rijden. Al met al praat je over een investering om je inkuilmanagement te verbeteren. Een inkuilmiddel kan dan ook een goede verzekeringspremie zijn.”

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Nu nog gras-klaver zaaien?
Veel percelen met gras-klaver liggen er fris bij. Ze zijn vaak minder bemest maar profiteren van de stikstof die uit de lucht... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision DSV Zaden LG Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim MSD Animal Health Nederland Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...