Home » Fokkerij » Evenementen » Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Minke 64 derde tweehonderdtonner van Nederland

Geplaatst op woensdag 06-09-2017

Na eerder Big Boukje 192 en Dora 442 van de families Knoef en Machielsen heeft Minke 64 (Lee x Dombinator) van de familie Ubachs uit Epen (LB) als derde koe in Nederland de barrière van 200.000 kilogram melk doorbroken. Minke kalfde in juli 2016 voor de dertiende keer en produceert nog dagelijks 30 kilo melk per dag.

De op 27 september 1998 geboren Minke 64 produceerde in 5.409 productiedagen tot dusver 200.106 kilo melk met 4,12 procent vet en 3,24 procent eiwit, goed voor een daggemiddelde van 37 liter. De koe kreeg ooit 91 punten voor haar exterieur en nam twee keer deel aan de NRM. Ze blijkt nog uiterst vitaal met een celgetal van rond de honderd of lager en is weer geïnsemineerd en inmiddels door de drie weken. „Ik heb er een goed gevoel over”, aldus Eric Ubachs die de koe insemineerde met gesekst sperma van Solomon.

Zevende generatie

Minke heeft voor een ruime nafok gezorgd op het bedrijf, de zevende generatie, een vaarskalf van Beamer, is inmiddels aanwezig. Ubachs heeft geen rechtstreekse nakomelingen meer van de oude Minke, maar geeft aan dat haar Fatal-dochter tot 116.000 kilo melk kwam met 91 punten voor haar uier en benen. „En ook de andere dochters kwamen tot hoge levensproducties.”

Embryo's

Belangstelling voor de mannelijke lijn is er tot Ubachs’ spijt nooit geweest, al werden haar zonen wel heel makkelijk als dekstier verkocht. „En er zitten nog embryo’s van haar van Fever, maar die durf ik bijna niet in te zetten. Het zijn er maar twee en ik ben bang dat ze terugkomen.”

Video

Veeteelt maakte afgelopen winter een video van Minke (klik hier). „Ze heeft een aantal jaren geleden helaas een bloeduitstorting in de uier gehad, wat haar ontsiert”, zegt Eric daarover, „maar eigenlijk staat ze er nu veel beter voor dan ten tijde van de video.”

Reportage

Eric nam het bedrijf twee jaar geleden van zijn ouders Ger en Maria over en melkt inmiddels 70 koeien met een gemiddelde productie van boven de 12.000 kilo melk. In december 2006 maakte vakblad Melkvee een reportage over het bedrijf van de familie Ubachs, dat toen tot de top van Nederland hoorde, zowel op het gebied van productie, als exterieur. Ook destijds was Minke 64 al een koe op leeftijd.

Eerste tientonner van Nederland

Interessant is dat Ger Ubachs Minke 64 destijds al als stammoeder karakteriseerde. Ze gaat via achtereenvolgens Lee, Dombinator, Sunny Boy, Levi, Top Brass, Valentin, Herovina Keimpe Adema terug op de eerste Minke, een dochter van Blitsaerd Darwin. „Ik besloot de stier in te zetten en één van zijn dochters heb ik Minke genoemd, een Friese naam die ik wel mooi vond klinken. Later, in 1990, werd ze de eerste koe in Nederland, die de grens van 10.000 kilogram vet en eiwit wist te overschrijden”, aldus Ger Ubachs in het artikel (klik hier).

Tekst: Anne Hiemstra

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs LG MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...
 

Fotoserie: Roundhouse voor droge koeien en kalveren

De familie Van der Gun uit Oldeberkoop (FR) bouwde afgelopen jaar een nieuwe huisvesting voor de...
 

Keurentjes betreurt slechte communicatie over standpunt grupstal

FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes zegt de impact van het voorstel om de nieuwbouw of...