Home » Economie » Regelgeving » Volle zaal stelt zich op achter Gommer

Volle zaal stelt zich op achter Gommer

Geplaatst op dinsdag 01-08-2017

Naar schatting 350 melkveehouders, allen leden van FrieslandCampina in Groningen, hebben zich maandagavond tijdens een districtsvergadering in Zuidhorn geschaard achter Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen (GR). „Er was niet één die zich tegen mij keerde. Niemand noemde mij een luis in de pels van FrieslandCampina. Ik voelde me erg gesteund”, aldus Gommer.

Het was volgens aanwezigen zo druk, dat mensen moesten staan. Met melkveehouder Jan Veenstra uit Doezum, die het initiatief nam voor de extra ledenvergadering, overhandigde Gommer 561 handtekeningen aan bestuursvoorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina.
Deze handtekeningen zijn verzameld door Netwerk Grondig, een belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouders. Niet alle ondertekenaars hebben aangegeven bij welke coöperatie zij zijn aangesloten. In totaal maakten 119 van hen zich bekend als lid van FrieslandCampina. Eerder al verzamelde NMV-voorman Harm Wiegersma 197 steunbetuigingen tegen de verplichte Kringloopwijzer met een op Melkweb aangekondigd initatiefvoorstel. Melkweb is een besloten site voor leden-melkveehouders van FrieslandCampina.

'Compleet nieuwe situatie'

Gommer weigert te buigen voor de Kringloopwijzer-plicht. De slepende kwestie rond de protestboer, die al sinds medio juni geen melkgeld meer ontvangt, werd door Keurentjes tijdens de vergadering volgens Gommer aangehaald als ‘een compleet nieuwe situatie, waarbij het voor FrieslandCampina ook zoeken is naar de juiste manier om hiermee om te gaan’. Bij de vergadering werd geen pers toegelaten en Keurentjes wilde nadien niet openbaar reageren, omdat het een delicate kwestie zou betreffen.

Geen toezeggingen

Gommer zegt dat Keurentjes ook benadrukte, dat de sancties van het niet ophalen en uitbetalen van de melk door het boerenbestuur van FrieslandCampina zelf tot regel zijn gemaakt, in het geval leden de verplichte Kringloopwijzer niet invullen. Dat de leden zich nu tegen deze regels keren in het specifieke geval van Gommer, was voor Keurentjes vooralsnog geen aanleiding om anders te besluiten. Vanachter de bestuurstafel zijn geen toezeggingen gedaan.

Grote inzamelingsactie

Tijdens de vergadering stelde Jan Veenstra dat FrieslandCampina op 11 augustus, de dag waarop het melkgeld over de maand juli wordt uitbetaald, ook Henk Gommer moet uitkeren wat hem volgens Veenstra toekomt. FrieslandCampina haalt sinds drie weken wel de melk op bij Gommer, maar betaalt niets uit. Veenstra: „Als de coöperatie niet betaalt, ga ik een grote inzamelingsactie op touw zetten. Gommer moet zijn rekeningen kunnen blijven voldoen. Het mag niet zo zijn dat deze terechte actie tegen een ondeugdelijke Kringloopwijzer zijn bedrijf de kop gaat kosten. Dat gaat niet gebeuren.” Om deze daadkracht te onderstrepen, werd door andere melkveehouders een mandje bij de ingang van de zaal gezet. Hierin konden aanwezigen een gift achterlaten voor Gommer.

Hoorzitting

De melkveehouder uit Zevenhuizen verliet de bijeenkomst met een goed gevoel. „Het kan toch niet zo zijn dat FrieslandCampina dit tot de Kerst laat doorsudderen. Er is zoveel protest, daar horen ze wat mee te doen. Ik kan me niet voorstellen dat de Kringloopwijzer volgend jaar opnieuw verplicht wordt gesteld voor grondgebonden boeren”, aldus Gommer. Binnenkort mag hij zijn standpunt met Harm Wiegersma toelichten tijdens een hoorzitting met het bestuur van FrieslandCampina.

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: Geert Marissen

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim LG AgroVision AgruniekRijnvallei Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Alfa: Tijdig koeien afvoeren

Accountantsorganisatie Alfa attendeert melkveehouders om in 2018 tijdig koeien weg te doen, als ze...
 

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...