Home » Economie » Regelgeving » Volle zaal stelt zich op achter Gommer

Volle zaal stelt zich op achter Gommer

Geplaatst op dinsdag 01-08-2017

Naar schatting 350 melkveehouders, allen leden van FrieslandCampina in Groningen, hebben zich maandagavond tijdens een districtsvergadering in Zuidhorn geschaard achter Kringloopwijzer-weigeraar Henk Gommer uit Zevenhuizen (GR). „Er was niet één die zich tegen mij keerde. Niemand noemde mij een luis in de pels van FrieslandCampina. Ik voelde me erg gesteund”, aldus Gommer.

Het was volgens aanwezigen zo druk, dat mensen moesten staan. Met melkveehouder Jan Veenstra uit Doezum, die het initiatief nam voor de extra ledenvergadering, overhandigde Gommer 561 handtekeningen aan bestuursvoorzitter Frans Keurentjes van FrieslandCampina.
Deze handtekeningen zijn verzameld door Netwerk Grondig, een belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouders. Niet alle ondertekenaars hebben aangegeven bij welke coöperatie zij zijn aangesloten. In totaal maakten 119 van hen zich bekend als lid van FrieslandCampina. Eerder al verzamelde NMV-voorman Harm Wiegersma 197 steunbetuigingen tegen de verplichte Kringloopwijzer met een op Melkweb aangekondigd initatiefvoorstel. Melkweb is een besloten site voor leden-melkveehouders van FrieslandCampina.

'Compleet nieuwe situatie'

Gommer weigert te buigen voor de Kringloopwijzer-plicht. De slepende kwestie rond de protestboer, die al sinds medio juni geen melkgeld meer ontvangt, werd door Keurentjes tijdens de vergadering volgens Gommer aangehaald als ‘een compleet nieuwe situatie, waarbij het voor FrieslandCampina ook zoeken is naar de juiste manier om hiermee om te gaan’. Bij de vergadering werd geen pers toegelaten en Keurentjes wilde nadien niet openbaar reageren, omdat het een delicate kwestie zou betreffen.

Geen toezeggingen

Gommer zegt dat Keurentjes ook benadrukte, dat de sancties van het niet ophalen en uitbetalen van de melk door het boerenbestuur van FrieslandCampina zelf tot regel zijn gemaakt, in het geval leden de verplichte Kringloopwijzer niet invullen. Dat de leden zich nu tegen deze regels keren in het specifieke geval van Gommer, was voor Keurentjes vooralsnog geen aanleiding om anders te besluiten. Vanachter de bestuurstafel zijn geen toezeggingen gedaan.

Grote inzamelingsactie

Tijdens de vergadering stelde Jan Veenstra dat FrieslandCampina op 11 augustus, de dag waarop het melkgeld over de maand juli wordt uitbetaald, ook Henk Gommer moet uitkeren wat hem volgens Veenstra toekomt. FrieslandCampina haalt sinds drie weken wel de melk op bij Gommer, maar betaalt niets uit. Veenstra: „Als de coöperatie niet betaalt, ga ik een grote inzamelingsactie op touw zetten. Gommer moet zijn rekeningen kunnen blijven voldoen. Het mag niet zo zijn dat deze terechte actie tegen een ondeugdelijke Kringloopwijzer zijn bedrijf de kop gaat kosten. Dat gaat niet gebeuren.” Om deze daadkracht te onderstrepen, werd door andere melkveehouders een mandje bij de ingang van de zaal gezet. Hierin konden aanwezigen een gift achterlaten voor Gommer.

Hoorzitting

De melkveehouder uit Zevenhuizen verliet de bijeenkomst met een goed gevoel. „Het kan toch niet zo zijn dat FrieslandCampina dit tot de Kerst laat doorsudderen. Er is zoveel protest, daar horen ze wat mee te doen. Ik kan me niet voorstellen dat de Kringloopwijzer volgend jaar opnieuw verplicht wordt gesteld voor grondgebonden boeren”, aldus Gommer. Binnenkort mag hij zijn standpunt met Harm Wiegersma toelichten tijdens een hoorzitting met het bestuur van FrieslandCampina.

Tekst: Ina Kooistra-Vogel
Beeld: Geert Marissen

Reacties

Kennispartner artikelen
Voedselketeninformatie slachtrunderen (VKI) en afkeuringen
In de praktijk ontstaat er wel eens verwarring over het invullen en gebruiken van het VKI formulier dat, sinds 1 januari 2010,... Lees meer »
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision AgruniekRijnvallei DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...