Home » Economie » Regelgeving » ‘Advies knelgevallencommissie al bekend bij Van Dam’

‘Advies knelgevallencommissie al bekend bij Van Dam’

Geplaatst op dinsdag 11-07-2017

De Adviescommissie Knelgevallen heeft begin juli haar aanbeveling bekendgemaakt bij staatssecretaris Van Dam. Dit laat Netwerk Grondig weten. De club van grondgebonden boeren eist snel duidelijkheid.

Het netwerk van grondgebonden boeren meldt dat zij contact heeft gehad met de Adviescommissie. Die is door Van Dam in het leven geroepen om te onderzoeken of een verruiming van de huidige knelgevallenregeling rond de invoering van fosfaatrechten nodig is.
De knelgevallencommissie, die 1 juli met een advies zou komen, laat weten dat de staatssecretaris het advies in beraad heeft.

In mei waren de sectorpartijen bijeen met de commissieleden. Volgens Netwerk grondig waren zij de enige sectororganisatie die verruiming van de bestaande knelgevallenregeling nodig achten. De andere sectorpartijen zien verruiming niet zitten, omdat dit de generieke korting naar boven bijstelt.

‘Verruiming nodig’

Grondig wil dat grondgebonden en biologische melkveehouders met latente mestplaatsingsruimte op hun bedrijven, waarvan een groot aantal onomkeerbare investeringen voor 2 juli 2015 hebben gepleegd om te voldoen aan verantwoorde, grondgebonden groei van de sector, ook als knelgeval worden aangemerkt. Volgens het netwerk konden zij het stelsel van fosfaatrechten daardoor niet voorzien.

Ook het niet kunnen gebruiken van latente ruimte (eigendom) vindt Netwerk Grondig een punt. „Het niet kunnen gebruiken van eigendom gaat in tegen de Europese Rechten van de mens.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgroVision Boehringer Ingelheim Lely Nederland LG AgruniekRijnvallei DSV Zaden
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...
 

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet...
 

Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie...
 

Fotoserie Topkuilevenement: topkwaliteit voer omzetten naar rendement

Afgelopen donderdag werd het jaarlijkse Topkuilevenement gehouden in Havelte. Het thema was dit...