Home » Economie » Regelgeving » ‘Advies knelgevallencommissie al bekend bij Van Dam’

‘Advies knelgevallencommissie al bekend bij Van Dam’

Geplaatst op dinsdag 11-07-2017

De Adviescommissie Knelgevallen heeft begin juli haar aanbeveling bekendgemaakt bij staatssecretaris Van Dam. Dit laat Netwerk Grondig weten. De club van grondgebonden boeren eist snel duidelijkheid.

Het netwerk van grondgebonden boeren meldt dat zij contact heeft gehad met de Adviescommissie. Die is door Van Dam in het leven geroepen om te onderzoeken of een verruiming van de huidige knelgevallenregeling rond de invoering van fosfaatrechten nodig is.
De knelgevallencommissie, die 1 juli met een advies zou komen, laat weten dat de staatssecretaris het advies in beraad heeft.

In mei waren de sectorpartijen bijeen met de commissieleden. Volgens Netwerk grondig waren zij de enige sectororganisatie die verruiming van de bestaande knelgevallenregeling nodig achten. De andere sectorpartijen zien verruiming niet zitten, omdat dit de generieke korting naar boven bijstelt.

‘Verruiming nodig’

Grondig wil dat grondgebonden en biologische melkveehouders met latente mestplaatsingsruimte op hun bedrijven, waarvan een groot aantal onomkeerbare investeringen voor 2 juli 2015 hebben gepleegd om te voldoen aan verantwoorde, grondgebonden groei van de sector, ook als knelgeval worden aangemerkt. Volgens het netwerk konden zij het stelsel van fosfaatrechten daardoor niet voorzien.

Ook het niet kunnen gebruiken van latente ruimte (eigendom) vindt Netwerk Grondig een punt. „Het niet kunnen gebruiken van eigendom gaat in tegen de Europese Rechten van de mens.”

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei DSV Zaden MSD Animal Health Nederland Lely Nederland Boehringer Ingelheim LG
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Nederland haalt nitraatdoelstellingen waarschijnlijk niet'

Met het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn halen we de doelstellingen voor de Nitraatrichtlijn...
 

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...
 

Fotoserie: Roundhouse voor droge koeien en kalveren

De familie Van der Gun uit Oldeberkoop (FR) bouwde afgelopen jaar een nieuwe huisvesting voor de...
 

Keurentjes betreurt slechte communicatie over standpunt grupstal

FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes zegt de impact van het voorstel om de nieuwbouw of...