Home » Economie » Regelgeving » Endendijk in de bres voor weigerboer Henk Gommer

Endendijk in de bres voor weigerboer Henk Gommer

Geplaatst op maandag 10-07-2017

Naar aanleiding van veel reacties over de column van melkveehouder Harmen Endendijk in de regiobladen (Vee&Gewas, Veldpost, Stal&Akker en Agraaf) van afgelopen week, publiceren wij diezelfde column ook op deze site. Endendijk staat pal achter de boer, die wegens het weigeren van het invullen van de Kringloopwijzer, zijn melk niet meer aan FrieslandCampina mag leveren.

Ho

Iedereen braaf de Kringloopwijzer ingevuld? Wat een gedrocht zeg. Weer zo’n bureaucratisch keurslijf waar alle melkveebedrijven met geweld in moeten passen. Bureaucratisch is trouwens niet het goede woord, want dat suggereert dat het een wettelijk instrument is en dat is het nog lang niet. Zelfs Van Dam zag dat niet zitten. Ontwikkeld voor het grote gros, moet elke boer met een afwijkende bedrijfsvoering maar zien hoe hij hem ‘erdoor’ krijgt. Hier was het ook een gemartel. Ik ben er wel een dag mee bezig geweest. Bellen, mailen, kastje, muur. Als je niet standaard bent, is het een drama, dan geeft het systeem foutmeldingen op basis van ‘niet logische’ waardes. Toch moet er wat worden ingevuld, want de dreigbrieven van de Qlip zijn niet mals. Gewoon hup, intrekking van je erkenning als je niet rap meewerkt. Uiteindelijk komt het erop neer dat je verplicht wordt om te liegen om verder te kunnen komen, maar op het eind wél te verklaren dat je alles naar waarheid hebt ingevuld. Op straffe van, jawel, het niet meer op komen halen van de melk. Hoe zijn we hier beland?

Ik las over een boer in Groningen. Jarenlang lid en leverancier van de grote coöperatieve. De zoveelste aanslag op zijn rechtvaardigheidsgevoel was er één te veel. Hoeveel moet je pikken? Hij weigerde het formulier in te vullen, met grote gevolgen, want al snel volgt de ‘hoogste straf’, de fabriek stuurt de RMO aan zijn boerderij voorbij. De melk kan in de mestput. Zo van: dat zal hem leren. Nu, na een paar weken, houdt hij nog steeds zijn rug recht. Dat vind ik stoer, ik maak een diepe buiging voor dit soort boeren. Waar vind je die nog? De grote groep is in de loop der jaren langzaam murw gebeukt tot ja-knikkers en meelopers, al dan niet onder druk van de bank. Ook ik had niet de tijd, het geld en de energie om de strijd aan te gaan, maar eigenlijk zijn dat geen excuses als het gaat om onrecht. Ik erger me wel aan collega’s die deze actie hardop bagatelliseren of lacherig afdoen als kansloos. Elke boer die het lef heeft op te staan tegen dit soort onzin, verdient steun. En we krijgen hier steeds meer van opgedrongen doordat niemand ‘ho’ zegt. Steun kan op vele manieren, al is het maar een kaartje. Het belangrijkst is niet wélke manier, maar vooral dat het er véél zijn.

Tekst: Harmen Endendijk
Beeld: Ruth van Schriek

Reacties

Kennispartner artikelen
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
Fosfaatrechten overdragen? Hier moet je op letten!
Vanaf het moment dat het stelsel op 1 januari in werking treedt, is het mogelijk om fosfaatrechten te verhandelen. Je kunt je... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Lely Nederland LG MSD Animal Health Nederland AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Melkaanvoer 2017 ondanks fosfaatreductieplan slechts 0,2% lager

Melkveehouders hebben in 2017 0,2 procent minder melk geleverd aan de fabrieken in vergelijking met...
 

Stallijst.nl: nieuw online handelsplatform rundvee

Terwijl afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat Vion het online handelsplatform Cowlinq...
 

Fotoserie: Roundhouse voor droge koeien en kalveren

De familie Van der Gun uit Oldeberkoop (FR) bouwde afgelopen jaar een nieuwe huisvesting voor de...
 

Keurentjes betreurt slechte communicatie over standpunt grupstal

FrieslandCampina-voorzitter Frans Keurentjes zegt de impact van het voorstel om de nieuwbouw of...
 

Knelgevallenregeling fosfaatrechten: alle feiten op een rij

Het fosfaatrechtenstelsel bevat een knelgevallenregeling waarbij een aantal veehouders recht hebben...