Home » Economie » Regelgeving » Endendijk in de bres voor weigerboer Henk Gommer

Endendijk in de bres voor weigerboer Henk Gommer

Geplaatst op maandag 10-07-2017

Naar aanleiding van veel reacties over de column van melkveehouder Harmen Endendijk in de regiobladen (Vee&Gewas, Veldpost, Stal&Akker en Agraaf) van afgelopen week, publiceren wij diezelfde column ook op deze site. Endendijk staat pal achter de boer, die wegens het weigeren van het invullen van de Kringloopwijzer, zijn melk niet meer aan FrieslandCampina mag leveren.

Ho

Iedereen braaf de Kringloopwijzer ingevuld? Wat een gedrocht zeg. Weer zo’n bureaucratisch keurslijf waar alle melkveebedrijven met geweld in moeten passen. Bureaucratisch is trouwens niet het goede woord, want dat suggereert dat het een wettelijk instrument is en dat is het nog lang niet. Zelfs Van Dam zag dat niet zitten. Ontwikkeld voor het grote gros, moet elke boer met een afwijkende bedrijfsvoering maar zien hoe hij hem ‘erdoor’ krijgt. Hier was het ook een gemartel. Ik ben er wel een dag mee bezig geweest. Bellen, mailen, kastje, muur. Als je niet standaard bent, is het een drama, dan geeft het systeem foutmeldingen op basis van ‘niet logische’ waardes. Toch moet er wat worden ingevuld, want de dreigbrieven van de Qlip zijn niet mals. Gewoon hup, intrekking van je erkenning als je niet rap meewerkt. Uiteindelijk komt het erop neer dat je verplicht wordt om te liegen om verder te kunnen komen, maar op het eind wél te verklaren dat je alles naar waarheid hebt ingevuld. Op straffe van, jawel, het niet meer op komen halen van de melk. Hoe zijn we hier beland?

Ik las over een boer in Groningen. Jarenlang lid en leverancier van de grote coöperatieve. De zoveelste aanslag op zijn rechtvaardigheidsgevoel was er één te veel. Hoeveel moet je pikken? Hij weigerde het formulier in te vullen, met grote gevolgen, want al snel volgt de ‘hoogste straf’, de fabriek stuurt de RMO aan zijn boerderij voorbij. De melk kan in de mestput. Zo van: dat zal hem leren. Nu, na een paar weken, houdt hij nog steeds zijn rug recht. Dat vind ik stoer, ik maak een diepe buiging voor dit soort boeren. Waar vind je die nog? De grote groep is in de loop der jaren langzaam murw gebeukt tot ja-knikkers en meelopers, al dan niet onder druk van de bank. Ook ik had niet de tijd, het geld en de energie om de strijd aan te gaan, maar eigenlijk zijn dat geen excuses als het gaat om onrecht. Ik erger me wel aan collega’s die deze actie hardop bagatelliseren of lacherig afdoen als kansloos. Elke boer die het lef heeft op te staan tegen dit soort onzin, verdient steun. En we krijgen hier steeds meer van opgedrongen doordat niemand ‘ho’ zegt. Steun kan op vele manieren, al is het maar een kaartje. Het belangrijkst is niet wélke manier, maar vooral dat het er véél zijn.

Tekst: Harmen Endendijk
Beeld: Ruth van Schriek

Reacties

Kennispartner artikelen
Voedselketeninformatie slachtrunderen (VKI) en afkeuringen
In de praktijk ontstaat er wel eens verwarring over het invullen en gebruiken van het VKI formulier dat, sinds 1 januari 2010,... Lees meer »
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgruniekRijnvallei LG MSD Animal Health Nederland AgroVision Lely Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...
 

Voorzitter levensduursymposium aan het woord en impressie sprekers

Met ruim 400 bezoekers was er veel belangstelling voor het ‘Symposium Fokken voor...