Home » Fokkerij » Evenementen » John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Geplaatst op dinsdag 13-06-2017

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan verdedigen, geeft de algemeen kampioene van 2012 verrassend genoeg wel acte de présence op de NRM 2017. En niet alleen deze Jimm. Holstein Hellen 589 is aanwezig, ook haar moeder Hellen 585 met meer dan 110.000 kilo melk op de teller zal er zijn.

De aanwezigheid is verrassend omdat het na de NRM van 2012 stil werd rond de eigenaar van de algemeen kampioene zwartbont. John de Vries uit Boijl (FR) had zijn doel bereikt, zo was te lezen in de bedrijfsreportage in het vakblad Melkvee van oktober 2015. De Vries had moeite met de steeds verder gaande professionalisering van het showcircuit. „Vooral dat je er zoveel voor moet doen om de dieren te prepareren. En daarbij komt dat ik thuis prima van mijn dieren kan genieten.”

Eigen stieren

De fokker deed sindsdien niet meer mee aan keuringen, tot nu. In de catalogus (klik hier) staan zes dieren van het bedrijf. Naast Hellen 589 (v. Shottle) en haar moeder Hellen 585 (v. Goldwyn) – ook Hellen 590 (v. Acme), een dochter van Hellen 589, van eigenaar Graumans neemt overigens deel aan de NRM – zijn er Jennie 94 (v. Mascol), Lena 39 (v. Tomahawk) en de halfzusjes Willy 118 (v. Mr. Fred) en Willy 119 (v. Tomahawk). De belangrijkste reden dat De Vries weer meedoet, is dat hij graag eens wil zien hoe de dochters van zijn eigen stieren het in de showring doen.

Klein en rond

De Vries gebruikt inmiddels voor meer dan de helft eigen stieren en heeft Mr. Fred en Tomahawk zelf gefokt. Bijzonder is dat beide stieren uit de Venetie-koefamilie stammen, waarmee De Vries al eerder NRM-kampioenschappen behaalde. Hij baseert zijn fokkerij al jaren op het aAa-systeem en zegt met zijn deelname bovendien het beeld te willen wegnemen dat er met het systeem ‘alleen maar kleine en ronde koetjes’ worden gefokt.

Grootste inzender

De grootste inzender is overigens Nico Bons uit Ottoland met tien dieren, negen zwartbonte en één roodbonte. Zijn heersend kampioene Koba 191 (v. Jasper) is niet aanwezig door een zware opstartperiode, nadat ze veel te vroeg afkalfde. De roodbonte algemeen kampioene van de NRM van 2014, Barendonk Brasilera 12 (v. Classic) van de familie Hermanussen uit Beers is wel aanwezig. Jan Hermanussen is met zeven dieren tevens de grootste inzender bij roodbont, al neemt hij zes roodbonten en één zwartbonte mee naar Zwolle. De keuring start op 1 juli om 9.00 uur en rond 15.45 uur worden de algemeen kampioenen bekendgemaakt.

Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden LG Lely Nederland MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs Boehringer Ingelheim AgroVision
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...