Home » Gezondheid » Overig » Wettelijk verplichte aanpak van IBR vanaf 2018

Wettelijk verplichte aanpak van IBR vanaf 2018

Geplaatst op donderdag 08-06-2017

Staatssecretaris Van Dam gaat de bestrijding van IBR met een algemene maatregel van bestuur in de wet verankeren. Dit doet hij op verzoek van LTO Nederland, NZO, Zuivel NL en de Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK). Het streven van die organisaties is om begin 2018 IBR collectief te bestrijden. Van Dam wil gelijktijdig de amvb in werking laten treden. De aanpak van BVD wordt voorlopig niet verplicht.

In de praktijk betekent dit dat IBR-vaccinatie van dieren op verdachte en besmette bedrijven verplicht wordt. Bedrijven die al een IBR-vrij- of IBR-onverdacht status hebben, hoeven dat vanzelfsprekend niet. Zij dienen de gunstige status te bewaken. Voor de kalversector betekent de voorgenomen maatregel dat zij in de toekomst alleen nog IBR-vrije of gevaccineerde kalveren importeert.
Nederland loopt achter op haar buurlanden bij de bestrijding van BVD en IBR. Duitsland, België, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Tsjechië hebben al langer een verplicht bestrijdingsprogramma. In Nederland lopen momenteel alleen vrijwillige bestrijdingsprogramma’s, waaraan 65 procent van de melkveehouders en 10 procent van de overige veehouders deelneemt.

BVD

De ‘Voorbereiding collectieve bestrijding IBR en BVD in Nederland’ was voornemens IBR en BVD gezamenlijk te bestrijden. Voor BVD is echter – in tegenstelling tot IBR – geen officiële EU-status te verkrijgen. Van Dam is daarbij van mening dat een hogere diergezondheid en een vermindering van antibioticagebruik bij het verdwijnen van BVD genoeg stimulans moet zijn om de infectie zonder wettelijke verplichting te bestrijden. Verplichte BVD-bestrijding wordt daarom voorlopig niet in de wet opgenomen.
Zuivelondernemingen gaan wellicht toch een stapje verder om BVD-bestrijding te stimuleren. Zij zijn voornemens om verplichte bestrijding van BVD in hun leveringsvoorwaarden vast te leggen. Ook hierbij geldt dat bedrijven die aantoonbaar vrij of onverdacht zijn, volstaan door die status te bewaken. De kalversector gaat importkalveren uit niet-vrije BVD-landen testen, zodat ook via die weg geen BVD het land in komt.

Vleesvee

Op dit moment bestrijdt 75 procent van de melkveehouders en 5 procent van de vleesveehouders BVD op vrijwillige basis. In de vleesveehouderij is het moeilijker om de aanpak van BVD te reguleren, doordat er geen kwaliteitssysteem voor die sector bestaat. Een aantal private initiatieven en stimulansen worden ingezet om ook die veehouders te drijven tot het BVD-bestrijding.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Kwaliteit van jongveeopfok belangrijker dan ooit
Afkalven op een leeftijd van hooguit 24 maanden en minstens 30 liter melk produceren. Melkveehouders Gerrit en Arjan Kelder... Lees meer »
Winterweer: help uw kalveren gezond de winter door
De winter is inmiddels voelbaar aanwezig. Dit vraagt om extra aandacht voor uw (jonge) kalveren. Bij temperaturen onder de 10... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden Lely Nederland Boehringer Ingelheim AgroVision LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Provinciale competitie nieuw element binnen Topkuil 2017

Topkuil start voor het zesde jaar op rij. Vanaf nu kunnen melkveehouders hun voorjaarskuil weer...
 

Fotoserie: Kijkje achter de schermen bij Eurofins

Vrijwel elke veehouder laat zijn gras- en/of maïskuilen analyseren. Maar wat er achter de...
 

Beatrix 70 maakt eerder 10.000 kilo vet en eiwit dan 100.000 kilo melk

Beatrix 70 van de familie Spruit uit Zegveld (UT), de Russel-dochter van de via de Beste...
 

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan...
 

Fosfaatrechten fiscaal gelijkgesteld aan melkquotum

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is...