Home » Gezondheid » Overig » Wettelijk verplichte aanpak van IBR vanaf 2018

Wettelijk verplichte aanpak van IBR vanaf 2018

Geplaatst op donderdag 08-06-2017

Staatssecretaris Van Dam gaat de bestrijding van IBR met een algemene maatregel van bestuur in de wet verankeren. Dit doet hij op verzoek van LTO Nederland, NZO, Zuivel NL en de Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK). Het streven van die organisaties is om begin 2018 IBR collectief te bestrijden. Van Dam wil gelijktijdig de amvb in werking laten treden. De aanpak van BVD wordt voorlopig niet verplicht.

In de praktijk betekent dit dat IBR-vaccinatie van dieren op verdachte en besmette bedrijven verplicht wordt. Bedrijven die al een IBR-vrij- of IBR-onverdacht status hebben, hoeven dat vanzelfsprekend niet. Zij dienen de gunstige status te bewaken. Voor de kalversector betekent de voorgenomen maatregel dat zij in de toekomst alleen nog IBR-vrije of gevaccineerde kalveren importeert.
Nederland loopt achter op haar buurlanden bij de bestrijding van BVD en IBR. Duitsland, België, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Tsjechië hebben al langer een verplicht bestrijdingsprogramma. In Nederland lopen momenteel alleen vrijwillige bestrijdingsprogramma’s, waaraan 65 procent van de melkveehouders en 10 procent van de overige veehouders deelneemt.

BVD

De ‘Voorbereiding collectieve bestrijding IBR en BVD in Nederland’ was voornemens IBR en BVD gezamenlijk te bestrijden. Voor BVD is echter – in tegenstelling tot IBR – geen officiële EU-status te verkrijgen. Van Dam is daarbij van mening dat een hogere diergezondheid en een vermindering van antibioticagebruik bij het verdwijnen van BVD genoeg stimulans moet zijn om de infectie zonder wettelijke verplichting te bestrijden. Verplichte BVD-bestrijding wordt daarom voorlopig niet in de wet opgenomen.
Zuivelondernemingen gaan wellicht toch een stapje verder om BVD-bestrijding te stimuleren. Zij zijn voornemens om verplichte bestrijding van BVD in hun leveringsvoorwaarden vast te leggen. Ook hierbij geldt dat bedrijven die aantoonbaar vrij of onverdacht zijn, volstaan door die status te bewaken. De kalversector gaat importkalveren uit niet-vrije BVD-landen testen, zodat ook via die weg geen BVD het land in komt.

Vleesvee

Op dit moment bestrijdt 75 procent van de melkveehouders en 5 procent van de vleesveehouders BVD op vrijwillige basis. In de vleesveehouderij is het moeilijker om de aanpak van BVD te reguleren, doordat er geen kwaliteitssysteem voor die sector bestaat. Een aantal private initiatieven en stimulansen worden ingezet om ook die veehouders te drijven tot het BVD-bestrijding.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Voorkom een vliegenplaag in 3 stappen
Vliegen vermeerderen zich momenteel vliegensvlug door de gunstige weersomstandigheden. Twee vliegen kunnen binnen... Lees meer »
Kwaliteit van jongveeopfok belangrijker dan ooit
Afkalven op een leeftijd van hooguit 24 maanden en minstens 30 liter melk produceren. Melkveehouders Gerrit en Arjan Kelder... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG AgroVision Lely Nederland Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei DSV Zaden MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...