Home » Gezondheid » Overig » Wettelijk verplichte aanpak van IBR vanaf 2018

Wettelijk verplichte aanpak van IBR vanaf 2018

Geplaatst op donderdag 08-06-2017

Staatssecretaris Van Dam gaat de bestrijding van IBR met een algemene maatregel van bestuur in de wet verankeren. Dit doet hij op verzoek van LTO Nederland, NZO, Zuivel NL en de Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK). Het streven van die organisaties is om begin 2018 IBR collectief te bestrijden. Van Dam wil gelijktijdig de amvb in werking laten treden. De aanpak van BVD wordt voorlopig niet verplicht.

In de praktijk betekent dit dat IBR-vaccinatie van dieren op verdachte en besmette bedrijven verplicht wordt. Bedrijven die al een IBR-vrij- of IBR-onverdacht status hebben, hoeven dat vanzelfsprekend niet. Zij dienen de gunstige status te bewaken. Voor de kalversector betekent de voorgenomen maatregel dat zij in de toekomst alleen nog IBR-vrije of gevaccineerde kalveren importeert.
Nederland loopt achter op haar buurlanden bij de bestrijding van BVD en IBR. Duitsland, België, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Tsjechië hebben al langer een verplicht bestrijdingsprogramma. In Nederland lopen momenteel alleen vrijwillige bestrijdingsprogramma’s, waaraan 65 procent van de melkveehouders en 10 procent van de overige veehouders deelneemt.

BVD

De ‘Voorbereiding collectieve bestrijding IBR en BVD in Nederland’ was voornemens IBR en BVD gezamenlijk te bestrijden. Voor BVD is echter – in tegenstelling tot IBR – geen officiële EU-status te verkrijgen. Van Dam is daarbij van mening dat een hogere diergezondheid en een vermindering van antibioticagebruik bij het verdwijnen van BVD genoeg stimulans moet zijn om de infectie zonder wettelijke verplichting te bestrijden. Verplichte BVD-bestrijding wordt daarom voorlopig niet in de wet opgenomen.
Zuivelondernemingen gaan wellicht toch een stapje verder om BVD-bestrijding te stimuleren. Zij zijn voornemens om verplichte bestrijding van BVD in hun leveringsvoorwaarden vast te leggen. Ook hierbij geldt dat bedrijven die aantoonbaar vrij of onverdacht zijn, volstaan door die status te bewaken. De kalversector gaat importkalveren uit niet-vrije BVD-landen testen, zodat ook via die weg geen BVD het land in komt.

Vleesvee

Op dit moment bestrijdt 75 procent van de melkveehouders en 5 procent van de vleesveehouders BVD op vrijwillige basis. In de vleesveehouderij is het moeilijker om de aanpak van BVD te reguleren, doordat er geen kwaliteitssysteem voor die sector bestaat. Een aantal private initiatieven en stimulansen worden ingezet om ook die veehouders te drijven tot het BVD-bestrijding.

Tekst: Geert van den Biggelaar
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Voorkom een vliegenplaag in 3 stappen
Vliegen vermeerderen zich momenteel vliegensvlug door de gunstige weersomstandigheden. Twee vliegen kunnen binnen... Lees meer »
Kwaliteit van jongveeopfok belangrijker dan ooit
Afkalven op een leeftijd van hooguit 24 maanden en minstens 30 liter melk produceren. Melkveehouders Gerrit en Arjan Kelder... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision DSV Zaden Boehringer Ingelheim LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

'Carola Schouten minister van Landbouw met eigen ministerie'

CU-onderhandelaar Carola Schouten wordt volgens De Telegraaf de nieuwe minister van Landbouw in het...
 

Topkuil van 'oud' grasland

Topkuilfinalist Martin Immink uit het Overijsselse Daarle focust zich helemaal op de grasteelt en...
 

FrieslandCampina waarschuwt voor mogelijke standstill-maatregel in 2018

Het bestuur van FrieslandCampina maakt in een brief zijn leden-melkveehouders bewust van de werking...
 

NZO: Grupstal beperkt dieren bij uitoefenen natuurlijk gedrag

De Nederlandse Zuivelorganisatie is van mening dat het aanbinden van dieren niet past bij de...
 

‘FrieslandCampina moet afnemers informeren over welzijnsvoordelen grupstal’

Zo’n 150 grupstalboeren, leden van FrieslandCampina in Noord-Nederland, zijn donderdag...