Home » Nieuws » Oppervlaktewater ruimt groot deel fosfaat zelf op

Oppervlaktewater ruimt groot deel fosfaat zelf op

Geplaatst op donderdag 08-06-2017

Sloten en vaarten in Nederland blijken een groot deel van het fosfaat uit de landbouw zelf op te ruimen. De effecten van fosfaat uit de landbouw op de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater zijn daarom veel minder groot dan altijd gedacht.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek door promovendus Bas van der Grift van onderzoeksinstituut Deltares en de Universiteit van Utrecht.

Ijzer-hydroxyfosfaat

Het fosfaatbindende effect ontstaat doordat het grondwater dat kwelt in sloten en beken en op veel plekken in Nederland ijzerhoudend is. Het ijzer in het water reageert met fosfaat waardoor het fosfaat neerslaat als het mineraal ijzer-hydroxyfosfaat, wat in de slootbodem wordt opgevangen.

Het grootste deel van het fosfaat dat in het oppervlaktewater aanwezig is, is daardoor niet direct beschikbaar voor opname door algen of andere waterorganismes. Dat is door Van der Grift vastgesteld in een uitgebreide veldcampagne in zes door landbouw gedomineerde stroomgebieden. In de doorrekening van de effecten van het mestbeleid op de waterkwaliteit zou hier rekening mee moeten worden gehouden, stelt Van der Grift.

Snel

De resultaten tonen aan dat voor Nederlandse regionale stroomgebieden of polders het gedrag van fosfaat niet los gezien kan worden van het gedrag van ijzer, dat het fosfaat bindt. De omvorming tot ijzer-hydroxyfosfaat duurt minuten tot enkele uren afhankelijk van de temperatuur, pH en beschikbare zuurstof. In de winter kan het daarom iets langer duren. Niettemin is het een snel en effectief proces.

Het 'rustige' Nederlandse watersysteem met polders, beken vol stuwen en traag stromende sloten en vaarten helpt vervolgens dit fosfaat in de waterbodem vast te houden. Onderzoek in twee polders heft aangetoond dat dit bezonken fosfaat het niet snel meer opwervelt.

Dus met voldoende ijzerhoudend grondwater in de sloot en door de kunstmatige inrichting van ons Nederlandse watersysteem zijn de problemen met eutrofiëring (vermesting van het water) door intensieve landbouw veel minder dan op basis van de fosfaatbelasting mag worden verwacht.

Mestbeleid

In het mestbeleid zou hier voortaan rekening mee moeten worden gehouden, zegt Van der Grift in de Volkskrant. Het zou volgens hem het logisch zijn de toegestane uitstoot afhankelijk te maken van het water waar het fosfaat uiteindelijk in terecht komt.

Op dit moment wordt bij het doorrekenen van maatregelen heel gedetailleerd naar de aanvoer gekeken, geeft hij aan. "De verdeling van de geproduceerde mest is bij wijze van spreken per perceel geregeld. Maar om te kijken wat die fosfaat in het water doet, gaat men er gemakshalve van uit dat het effect overal hetzelfde is. Wij hebben aangetoond dat dat niet klopt”, zo citeert de krant de promovendus.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
Nu maaien voor structuurgras
Het huidige warme weer met veel zon is ideaal om gras met extra structuur te oogsten. ’s Zomers bevat het gras meer lignine... Lees meer »
Ruwvoergewassen beregenen?
De aanhoudende droogte tekent zich af in de ruwvoergewassen. Veel telers vragen zich af of het nodig is om te starten met... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland AgroVision LG Lely Nederland DSV Zaden Boehringer Ingelheim
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Provinciale competitie nieuw element binnen Topkuil 2017

Topkuil start voor het zesde jaar op rij. Vanaf nu kunnen melkveehouders hun voorjaarskuil weer...
 

Fotoserie: Kijkje achter de schermen bij Eurofins

Vrijwel elke veehouder laat zijn gras- en/of maïskuilen analyseren. Maar wat er achter de...
 

Beatrix 70 maakt eerder 10.000 kilo vet en eiwit dan 100.000 kilo melk

Beatrix 70 van de familie Spruit uit Zegveld (UT), de Russel-dochter van de via de Beste...
 

John de Vries neemt toch weer deel aan de NRM

Waar de algemeen kampioene van de NRM 2014, Bons-Holsteins Koba 191, haar titel niet kan...
 

Fosfaatrechten fiscaal gelijkgesteld aan melkquotum

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is...