Home » Nieuws » Oppervlaktewater ruimt groot deel fosfaat zelf op

Oppervlaktewater ruimt groot deel fosfaat zelf op

Geplaatst op donderdag 08-06-2017

Sloten en vaarten in Nederland blijken een groot deel van het fosfaat uit de landbouw zelf op te ruimen. De effecten van fosfaat uit de landbouw op de ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater zijn daarom veel minder groot dan altijd gedacht.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek door promovendus Bas van der Grift van onderzoeksinstituut Deltares en de Universiteit van Utrecht.

Ijzer-hydroxyfosfaat

Het fosfaatbindende effect ontstaat doordat het grondwater dat kwelt in sloten en beken en op veel plekken in Nederland ijzerhoudend is. Het ijzer in het water reageert met fosfaat waardoor het fosfaat neerslaat als het mineraal ijzer-hydroxyfosfaat, wat in de slootbodem wordt opgevangen.

Het grootste deel van het fosfaat dat in het oppervlaktewater aanwezig is, is daardoor niet direct beschikbaar voor opname door algen of andere waterorganismes. Dat is door Van der Grift vastgesteld in een uitgebreide veldcampagne in zes door landbouw gedomineerde stroomgebieden. In de doorrekening van de effecten van het mestbeleid op de waterkwaliteit zou hier rekening mee moeten worden gehouden, stelt Van der Grift.

Snel

De resultaten tonen aan dat voor Nederlandse regionale stroomgebieden of polders het gedrag van fosfaat niet los gezien kan worden van het gedrag van ijzer, dat het fosfaat bindt. De omvorming tot ijzer-hydroxyfosfaat duurt minuten tot enkele uren afhankelijk van de temperatuur, pH en beschikbare zuurstof. In de winter kan het daarom iets langer duren. Niettemin is het een snel en effectief proces.

Het 'rustige' Nederlandse watersysteem met polders, beken vol stuwen en traag stromende sloten en vaarten helpt vervolgens dit fosfaat in de waterbodem vast te houden. Onderzoek in twee polders heft aangetoond dat dit bezonken fosfaat het niet snel meer opwervelt.

Dus met voldoende ijzerhoudend grondwater in de sloot en door de kunstmatige inrichting van ons Nederlandse watersysteem zijn de problemen met eutrofiëring (vermesting van het water) door intensieve landbouw veel minder dan op basis van de fosfaatbelasting mag worden verwacht.

Mestbeleid

In het mestbeleid zou hier voortaan rekening mee moeten worden gehouden, zegt Van der Grift in de Volkskrant. Het zou volgens hem het logisch zijn de toegestane uitstoot afhankelijk te maken van het water waar het fosfaat uiteindelijk in terecht komt.

Op dit moment wordt bij het doorrekenen van maatregelen heel gedetailleerd naar de aanvoer gekeken, geeft hij aan. "De verdeling van de geproduceerde mest is bij wijze van spreken per perceel geregeld. Maar om te kijken wat die fosfaat in het water doet, gaat men er gemakshalve van uit dat het effect overal hetzelfde is. Wij hebben aangetoond dat dat niet klopt”, zo citeert de krant de promovendus.

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio

Reacties

Kennispartner artikelen
Een 3e gewas met meerwaarde telen?
Het Nederlandse rundveebouwplan bestaat in de basis natuurlijk uit gras en snijmaïs. Meer en meer veehouders ontdekken... Lees meer »
Nu grasland beoordelen op winterschade
Nu de temperatuur weer oploopt na een vorstperiode wordt eventuele winterschade zichtbaar.Engels raaigras is veel gevoeliger voor... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
LG AgroVision Lely Nederland MSD Animal Health Nederland DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...