Home » Economie » Marktprijzen » Van Dam en EU oneens over interventiebeleid zuivel

Van Dam en EU oneens over interventiebeleid zuivel

Geplaatst op woensdag 07-06-2017

Staatssecretaris Van Dam kan instemmen met een verlaging van de interventieprijs voor melkpoeder, zodat er meer interventievoorraad wordt verkocht en er prijsdruk ontstaat. Maar de meeste lidstaten in de Europese Unie willen juist een verhoging.

Dat schrijft hij in een Kamerbrief. ‘Ik ondersteun het aanbieden van melkpoeder tegen marktprijzen, maar zou vanwege het prijsdrukkende effect van de interventievoorraden ook kunnen instemmen met een lagere interventieprijs. In de discussies in EU-verband wordt doorgaans echter juist voor verhoging van interventieprijzen gepleit’, luidt de tekst in de Kamerbrief.

Noteringen opnieuw hoger

Komende maandag spreekt de staatssecretaris met de collega EU bewindslieden in Luxemburg over de situatie op de zuivelmarkt. De positieve tendens houdt aan. Deze week noteerden de Global Dairy Trade index en de ZuiveLNL noteringen voor de meeste zuivelproducten opnieuw hoger. Marktleider FrieslandCampina verhoogde de melkprijs voor standaard boerderijmelk met 0,75 cent naar 36,5 eurocent per liter.

Zuivelmarkt gestabiliseerd

Van Dam schetste vanmiddag tijdens het Kamerdebat over de komende EU landbouw-en visserijraad hoe de afschaffing van de melkquotering onbalans tussen vraag en aanbod tot gevolg had. ‘Omdat de verwachting was dat de vraag naar voedsel sneller zou toenemen dan het aanbod, werd er fors geïnvesteerd. Daardoor groeide het aanbod sneller dan verwacht, en de vraag nam juist minder snel toe dan was aangenomen. Nu is de markt voor zuivel in rustiger vaarwater gekomen. Dat er in Nederland pijnlijk moest worden ingegrepen, had te maken met de milieudruk.’

Suikerquotering

Van Dam trok de parallel met de suikerquotering, die ook wordt afgeschaft. Anders dan in de veehouderij is het in de akkerbouw mogelijk op van jaar tot jaar vraag en aanbod bij te sturen. Omdat vraag en aanbod bijsturen door de melkveehouderij sector zelf veel lastiger is hanteert de Europese Unie nog steeds een markt-en prijsbeleid voor zuivel.

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: Rijksoverheid

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision MSD Animal Health Nederland Alfa Accountants en Adviseurs LG Boehringer Ingelheim AgruniekRijnvallei Lely Nederland DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Cumela met trekkers naar Binnenhof voor invoering kenteken

Cumela Nederland gaat morgen met (land-)bouwvoertuigen naar het Binnenhof in Den Haag. Met deze...
 

Samenwerking A-ware en AH: 3 cent extra voor de boer

A-ware en Albert Heijn hebben een overeenkomst gesloten voor het leveren zuivelproducten voor het...
 

Uitgebreide fotoserie Holland Holstein sHow

De enige landelijke fokveedag die elk jaar gehouden wordt, de HHH-show, bracht dit jaar als vanouds...
 

Indexdraai roodbont: hoogst beschikbare stier komt uit Duitsland

Met Fageno en Julandy worden de hoogste beschikbare roodbonte stieren met Nederlandse dochters aan...
 

Indexdraai zwartbont: Balisto meldt zich andermaal aan de top

Danno blijft ondanks een kleine daling van zijn productie-index, ruimschoots lijstaanvoerder bij de...