Home » Economie » Marktprijzen » Denkavit breidt kalf programma voor een eerlijke prijs uit

Denkavit breidt kalf programma voor een eerlijke prijs uit

Geplaatst op vrijdag 02-06-2017

Denkavit heeft er vertrouwen in dat de verwaarding van nuchtere kalveren voor melkveehouders beter kan, door beter samen te werken in de hele keten. Daarom is het kalf programma ‘Veal the Difference’uitgebreid, met twee projecten in Zuid-Nederland en in Duitsland.

Veehouders krijgen in dit project een eerlijke prijs betaalt voor betere kalveren, aldus marketing manager Tineke Dekker. Door resultaten van vleeskalverhouders terug te koppelen, gratis gespecialiseerd advies te geven en de lijnen tussen melkveehouders en vleeskalverhouders te verkorten. De komende periode wordt het aantal kalveren in het project verder opgeschaald en zullen er bedrijfsbezoeken met de Denkamilk kalveropfokspecialist plaatsvinden.

Schaalgrootte en lichtgewicht

In Duitsland biedt de schaalgrootte ook prijsvoordelen bij het beleveren van de kalverintegratie die Denkavit daar beheert. In Nederland is dat niet het geval, benadrukt Dekker. Ook al is de schaalgrootte van de melkveehouderij fors toegenomen, toch zijn de aantallen per week niet zo groot dat er een volumetoeslag zou kunnen worden uitbetaald. Het kalf programma van Denkavit biedt de deelnemende melkveehouders in Zuid-Nederland ook geen afnamegarantie voor kalveren met een laag gewicht. Dekker: ‘De kalveren moeten gezond zijn. We denken dat het vergroten van de samenwerking in de keten de melkveehouders betere kalveren kan opleveren.'

Op bezoek in Voorthuizen

Inmiddels zijn er 250 melkveehouders op de uitnodiging van Denkavit ingegaan om kennis te komen maken op het hoofdkantoor in Voorthuizen (Gld.). Hierbij hoorde uiteraard ook een bezoek aan de DenkaFarm (het innovatiecentrum voor de ontwikkeling van nieuwe (voer)concepten voor de kalveropfok en de vleeskalverhouderij). Zo hebben de melkveehouders vanuit de zichtruimte een goed beeld kunnen krijgen van de moderne vleeskalverhouderij, vertelt Dekker. Daarnaast zijn de melkveehouders bijgepraat over de allernieuwste inzichten in kalveropfok. Ook hierin stond de visie ‘Veal the Difference’ centraal.

Bestaande infrastructuur

Dekker geeft aan dat het niet de bedoeling is dat de onderneming in de toekomst de bestaande logistieke infrastructuur gaat overnemen. ‘De huidige structuur is voor ons onmisbaar. In het project wordt nauw samengewerkt met enkele vaste collecteurs/handelaren en de Pali-groep.’ Alle bestaande leveranciers hebben de nieuwe inkoopspecificaties van Denkavit omarmd en zijn er ook daadwerkelijk mee aan de slag gegaan. Zichtbare resultaten hiervan zijn bijvoorbeeld dat een aantal verzamelcentra (leveranciers) inmiddels voldoen aan de eis dat alle kalveren individueel worden gewogen en dat Denkavit de individuele gewichten digitaal krijgt aangeleverd. Daarnaast hebben zij de sortering en de markering van de vaarskalveren verder geoptimaliseerd, waardoor bij ontvangst in de vleeskalverenstal de juiste dieren bij elkaar kunnen worden gezet.

Tekst: Erik Colenbrander
Beeld: Denkavit

Reacties

Kennispartner artikelen
Impact eigen ruwvoerproductie op voerwinst
Uw eigen ruwvoerproductie heeft een behoorlijke invloed op de voerwinst. Bij hogere opbrengsten neemt de voerwinst toe, zeker ruw... Lees meer »
Scherpe daling opbrengsten melkveehouderij 2015
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers uit AgroFinancieel blijkt dat ondank iets dalende kosten in de melkveesector de daling in de... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei AgroVision DSV Zaden MSD Animal Health Nederland LG Lely Nederland
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

EU wil derogatie Nederland met twee jaar verlengen

De Europese Unie wil de Nederlandse derogatie met twee jaar verlengen. Daarbij zouden de huidige...
 

GES: ‘Gedwongen afvoer stuk lager dan tien jaar geleden’

De kenmerken klauwgezondheid en ‘besparing voerkosten voor onderhoud’ worden in april...
 

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...