Home » Economie » Regelgeving » Staat in beroep tegen uitspraak fosfaatreductie

Staat in beroep tegen uitspraak fosfaatreductie

Geplaatst op vrijdag 12-05-2017

De Staat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter waarmee onlangs circa 50 melkveebedrijven zijn uitgezonderd van de fosfaatreductieregeling.

Voor alle andere melkveebedrijven blijft de fosfaatreductieregeling onverkort van toepassing.

Dit schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer na overleg met het zuivelbedrijfsleven, de diervoederindustrie en de Rabobank. Deze partijen hebben samen het fosfaatreductieplan opgesteld voor behoud van de derogatie en steunen de Staat in het aantekenen van het hoger beroep.

Gronden voor hoger beroep

Er zijn volgens de staatssecretaris goede gronden om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Zo is onder andere het oordeel van de rechter dat de fosfaatreductieregeling disproportioneel uitpakt voor de eisende melkveehouders aanvechtbaar, meent Van Dam.

Daarnaast is de Staat van mening dat de regeling voorzienbaar was voor alle melkveehouders. Zij wisten dat er maatregelen getroffen zouden worden als het Europees fosfaatplafond werd overschreden.

Risico

Het hoger beroep betekent dat bedrijven die naar aanleiding van het recente vonnis besluiten zich nu niet aan de fosfaatreductieregeling te houden, hierbij een risico nemen dat voor eigen rekening komt, waarschuwt Van Dam.

Spoedappèl

Het hoger beroep wordt aangetekend via een spoedappèl. Dit om de periode waarin onzekerheid bestaat over de status van de uitspraak tot een minimum te beperken. Met het spoedappèl wordt gehoopt op een uitspraak in augustus.

Jongveegetal anders invullen

In de brief schrijft Van Dam verder dat hij samen met de sector kijkt of er draagvlak is voor een alternatieve invulling van het jongveegetal. Het jongveegetal is onlangs geïntroduceerd om te voorkomen dat melkveehouders hun vee tijdelijk zouden onderbrengen bij niet-melkleverende bedrijven. Die zijn namelijk vrijgesteld van het fosfaatreductieplan.

Afgelopen week gaven de sectorpartijen aan dat de introductie van het jongveegetal leidt tot onbedoelde effecten in de melkveesector. De staatssecretaris heeft de sector daarom uitgenodigd op korte termijn te onderzoeken of er draagvlak is voor een alternatieve invulling. Voorwaarde is wel dat dit niet ten koste gaat van de effectiviteit van de regeling en dat het geen ongewenste gevolgen heeft voor andere sectoren. 

Eigen belang sector

De fosfaatreductieregeling moet nog dit jaar leiden tot een forse reductie van de fosfaatproductie, om weer onder het fosfaatplafond te komen. Verlies van de derogatie zou grote financiële gevolgen hebben voor de Nederlandse veehouderij, schrijft de staatssecretaris.

Van Dam: „Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat een groot deel van het doel om de fosfaatproductie in 2017 weer onder het Europees plafond te brengen, al is gehaald. Maar we zijn er nog niet. Het is in het eigen belang van de melkveehouderij om nu met volle vaart door te zetten. Alleen dan behoudt de sector zicht op derogatie."

De complete Kamerbrief van Van Dam kunt u hier downloaden. 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
GVE-Monitor uitgebreid met jongveegetal
De GVE-Monitor in Dieranalyse is uitgebreid met jongveegetal. Direct nadat de laatste wijzigingen in Den Haag zijn vastgesteld,... Lees meer »
Let op inzaaidatum vanggewas voor EA-verplichting
Heb je volgteelten in de Gecombineerde Opgave opgegeven om te voldoen aan de invulling van Ecologisch Aandachtsgebied (EA)? Houd... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
DSV Zaden AgroVision Boehringer Ingelheim Lely Nederland AgruniekRijnvallei Alfa Accountants en Adviseurs LG MSD Animal Health Nederland
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...
 

Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar, wel strengere eisen

De berichten over grootscheepse fraude in Oost-Brabant en Noord-Limburg brengen de derogatie niet...
 

Leden LTO werken visie uit, grondgebondenheid blijft discussiepunt

Vandaag presenteerden 24 leden van LTO Nederland een uitgewerkte sectorvisie. Deze toekomstvisie...