Home » Economie » Regelgeving » Staat in beroep tegen uitspraak fosfaatreductie

Staat in beroep tegen uitspraak fosfaatreductie

Geplaatst op vrijdag 12-05-2017

De Staat gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter waarmee onlangs circa 50 melkveebedrijven zijn uitgezonderd van de fosfaatreductieregeling.

Voor alle andere melkveebedrijven blijft de fosfaatreductieregeling onverkort van toepassing.

Dit schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer na overleg met het zuivelbedrijfsleven, de diervoederindustrie en de Rabobank. Deze partijen hebben samen het fosfaatreductieplan opgesteld voor behoud van de derogatie en steunen de Staat in het aantekenen van het hoger beroep.

Gronden voor hoger beroep

Er zijn volgens de staatssecretaris goede gronden om tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan. Zo is onder andere het oordeel van de rechter dat de fosfaatreductieregeling disproportioneel uitpakt voor de eisende melkveehouders aanvechtbaar, meent Van Dam.

Daarnaast is de Staat van mening dat de regeling voorzienbaar was voor alle melkveehouders. Zij wisten dat er maatregelen getroffen zouden worden als het Europees fosfaatplafond werd overschreden.

Risico

Het hoger beroep betekent dat bedrijven die naar aanleiding van het recente vonnis besluiten zich nu niet aan de fosfaatreductieregeling te houden, hierbij een risico nemen dat voor eigen rekening komt, waarschuwt Van Dam.

Spoedappèl

Het hoger beroep wordt aangetekend via een spoedappèl. Dit om de periode waarin onzekerheid bestaat over de status van de uitspraak tot een minimum te beperken. Met het spoedappèl wordt gehoopt op een uitspraak in augustus.

Jongveegetal anders invullen

In de brief schrijft Van Dam verder dat hij samen met de sector kijkt of er draagvlak is voor een alternatieve invulling van het jongveegetal. Het jongveegetal is onlangs geïntroduceerd om te voorkomen dat melkveehouders hun vee tijdelijk zouden onderbrengen bij niet-melkleverende bedrijven. Die zijn namelijk vrijgesteld van het fosfaatreductieplan.

Afgelopen week gaven de sectorpartijen aan dat de introductie van het jongveegetal leidt tot onbedoelde effecten in de melkveesector. De staatssecretaris heeft de sector daarom uitgenodigd op korte termijn te onderzoeken of er draagvlak is voor een alternatieve invulling. Voorwaarde is wel dat dit niet ten koste gaat van de effectiviteit van de regeling en dat het geen ongewenste gevolgen heeft voor andere sectoren. 

Eigen belang sector

De fosfaatreductieregeling moet nog dit jaar leiden tot een forse reductie van de fosfaatproductie, om weer onder het fosfaatplafond te komen. Verlies van de derogatie zou grote financiële gevolgen hebben voor de Nederlandse veehouderij, schrijft de staatssecretaris.

Van Dam: „Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat een groot deel van het doel om de fosfaatproductie in 2017 weer onder het Europees plafond te brengen, al is gehaald. Maar we zijn er nog niet. Het is in het eigen belang van de melkveehouderij om nu met volle vaart door te zetten. Alleen dan behoudt de sector zicht op derogatie."

De complete Kamerbrief van Van Dam kunt u hier downloaden. 

Tekst: Gineke Mons
Beeld: Ellen Meinen

Reacties

Kennispartner artikelen
Voedselketeninformatie slachtrunderen (VKI) en afkeuringen
In de praktijk ontstaat er wel eens verwarring over het invullen en gebruiken van het VKI formulier dat, sinds 1 januari 2010,... Lees meer »
Knelgeval voor fosfaatrechten? Meld je aan bij RVO!
Heb je door bijzondere omstandigheden op 2 juli 2015 minder melkvee gehouden? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
AgroVision AgruniekRijnvallei Lely Nederland LG Alfa Accountants en Adviseurs MSD Animal Health Nederland DSV Zaden
Kennispartner artikelen
 
Melkvee.nl highlights

Wageningen UR start vergelijkingsproef Noors Roodbont en Holstein

In navolging van de eerdere Fleckviehproef start de Wageningse universiteit nu een onderzoek naar...
 

Don Bennink op levensduursymposium over genomics, inteelt en kruisen

De Amerikaan Don Bennink was spreker op het levensduursymposium in Heerenveen. In de video vertelt...
 

Landbouwminister zonder kleerscheuren uit I&R-debat

Landbouwminister Schouten is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen in het Kamerdebat van vanochtend...
 

Huub Peek op levensduursymposium over geduld en het inteeltprobleem

NVO-bestuurslid Huub Peek benadrukte op het levensduursymposium in Heerenveen het belang van...
 

Voorzitter levensduursymposium aan het woord en impressie sprekers

Met ruim 400 bezoekers was er veel belangstelling voor het ‘Symposium Fokken voor...