Home » Economie » Agribusiness » Beurswaakhond schort aandelenhandel partner FrieslandCampina op

Beurswaakhond schort aandelenhandel partner FrieslandCampina op

Geplaatst op vrijdag 12-05-2017

De Chinese beurswaakhond heeft het uitzonderlijke besluit genomen om de controle over de aandelen van Huishan Dairy op zich te nemen. FrieslandCampina, die een joint venture oprichtte met het zuivelbedrijf, heeft 24 miljoen euro aan aandelen in het bedrijf zitten en dreigt deze te verliezen.

Eind maart kwam het Chinese zuivelbedrijf in de problemen toen de beurswaarde in één dag met 85 procent daalde, iets wat nog nooit eerder op de beurs van Hongkong is voorgekomen. De problemen zijn ontstaan nadat er een crisisbeleg plaatsvond. Er zou namelijk sprake zijn van verduistering van geld door de bestuursvoorzitter.

Handelaren lieten eerder al merken dat ze zorgen hebben over de schuldpositie van het bedrijf en dat het geen duurzaam toekomstperspectief meer heeft. Inmiddels zijn twee bestuurders opgestapt en is de financieel directeur met de noorderzon vertrokken.

Joint venture

In 2015 richtte FrieslandCampina een joint venture op met Huishan onder de naam Friesland Huishan Dairy. De nieuwe onderneming in China zou een volledig geïntegreerde toeleveringsketen moeten worden voor kindervoeding. De beide zuivelondernemingen hebben ieder een belang van 50 procent in Friesland Huishan Dairy. In totaal heeft FrieslandCampina 90 miljoen in de nieuwe onderneming gestoken. Volgens FrieslandCampina draait deze samenwerking nog steeds volgens plan.

Tekst: Sjouke Jacobsen

Reacties

Kennispartner artikelen
Hoe hoog is je kalversterfte?
Met het BAS-rapport van Alfa heb je in één oogopslag je financiële en technische cijfers. Handig om snel en... Lees meer »
"Zonder fungicide, geen maisteelt mogelijk"
Bladvlekkenziekte in maïs? Gerard Rigter in Eemnes weet er alles van. Jaarlijks teelt hij 40 ha. De laatste jaren zag hij... Lees meer »
advertentie
Melkvee.nl nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste melkveenieuws in uw mailbox. Schrijf u nu in en u ontvangt de eerstvolgende nieuwsbrief automatisch.
Kennispartners
Krijg meer nieuws, achtergrond, productinformatie, handige tips en tools van een kennispartner door een klik op het logo.
Lely Nederland LG DSV Zaden Alfa Accountants en Adviseurs AgruniekRijnvallei MSD Animal Health Nederland Boehringer Ingelheim AgroVision
Kennispartner artikelen
advertentie
 
Melkvee.nl highlights

FrieslandCampina kondigt melkaanbodregeling aan

Mocht het melkaanbod volgend jaar groter zijn dan de verwerkingscapaciteit, dan kan...
 

NMV: sector kan mestprobleem niet zelf oplossen

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) maakt zich zorgen over de aanpak van het...
 

Traditionele voermengwagen Strautmann kan ook volledig autonoom voeren

Op de Agritechnica in Hannover (D) presenteert Strautmann een zelfrijdende voermengwagen. Het...
 

RVO wijst verzoek KI Samen af

De RVO wijst het verzoek van KI Samen om handhavend op te treden tegen CRV af en weigert de...
 

Jumbo: vanaf 2020 alleen nog maar zuivel van weidemelk en Europees voer

Jumbo wil vanaf 2022 alleen nog maar duurzaam geproduceerde zuivelproducten in de schappen. De...